Yeniden Dönüş / Fatma Karagülle

/ 28 Ocak 2023 / 122 views / yorumsuz
Yeniden Dönüş / Fatma Karagülle

Yazımın başlığı, okurlara şaşırtıcı gelmiş olabilir. Merak etmekte haklılar. Kim ya da neyin dönüşü? Mühür Kitaplığı Yayınevi’nin Genel Yayın Yönetmeni Şair-Yazar Mustafa Fırat, on yıl aradan sonra ikinci şiir kitabı “Kırık Jilet”i okurlarına sundu. Bu on yıla, başka yapıtlar da sığdırdı elbette. Bu yüzden yazımın başlığı “Yeniden Dönüş” oldu.

Mustafa Fırat 1978’de İzmir’de doğdu. Aslen Burdurlu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı okullarında öğretmenliğe başladı. İstanbul 50. Yıl Anadolu Lisesi’nde görevine devam etmektedir.

Mustafa Fırat şiir ve yazılarını çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlamaya devam ediyor. Bazı şiirleri İngilizce, Arapça ve Romence’ye çevrilmiş olup, yayımlanmış yedi kitabı bulunmaktadır:

Paslı Ayna ( Şiir – Ekim 2003 )
Lalezâr ( Şiir – Ocak 2005 )
İçimdeki Telâş ( Şiir – Şubat 2009 )
Karanlık Şiirler ( Şiir – 2013 )
Dersaadette Sabah Cesetleri ( Polisiye – Kasım 2016 )
Derin Uyku ( Polisiye, Gerilim – Ocak 2020)
Kırık Jilet ( Şiir – Aralık 2022)

Kırık Jilet, 64 sayfa. kırık jilet, ifşa, bir pankarta yazılıydı yarın, senfonik bir cinnet şarkısı, rüya ve şehre dair, taş, nebreska’da bir cevelan, boş trendeki makinistin şarkısı, matematik iyi, bir çınarın umuda söylediğidir, kurbağa ağızlı yavşaklar için moon-shine olmak üzere 11 şiirden oluşuyor.

Mustafa Fırat, kendisiyle konuşarak başlıyor ilk şiirine. Çünkü bunu bir terapi gibi görüyor kendine. Geçmişteki toplumsal olayları anımsıyor, günümüzdeki rahatsızlıklarını sıralıyor okurlarına. Haber bültenlerindeki yalan dolanlar, iflasını isteyen şirketler, konkordato isteyen müteahhitler, tecavüzcüler, ikiyüzlüler, açlık, Özgecanlar, iyi ve kötünün birbirinin yerine kullanılması… çoğumuz gibi şairimizi de etkiler. Bu yüzden eşi ve kızıyla Nebraska’ya gitmek istiyor.

 

64 sayfada yaşamı, kendini ve insanları sorgulayan Mustafa Fırat, yaşadıklarımıza değinmiş ve bunlarla yüzleşerek rahatsız olduğu tüm olumsuzlukların insandan kaynaklandığını, bunlarda kendisinin de payı olduğunu vurgulayarak hem kendi öz eleştirisini yapar, hem de okurlarını düşündürür ve onların da kendileriyle yüzleşmelerini sağlamaya çalışır.

Şiiri sevsin ya da sevmesin herkesin özellikle gençlerin Kırık Jilet’i okumalarını öneriyorum

Okurun bol olsun Mustafa Fırat.

Fatma Karagülle 

Benzer Konular
Yakup Yaşar’ın İncelemesiyle: “Sakura Çiçeği” Romanı
Küçük bir çocuğun gözünden dünyaya bakmanın masumiyeti ve o masumiyetin insanın içini acıtırcasına gerçek karşısında boyun bükmesi… Romanı bir cümleye sığdıracak olsam bu cümleyi kurardım. Masumiyet… Umarsız yetişkinlerin ayakları altında..
Şair ve Yazar Ahmet Günbaş’ın İncelemesiyle: “Kedi ve Adam”
Zeynep Kasap’ın “Kedi ve Adam” adlı kitabı Mühür Kitaplığı etiketiyle raflarda yerini aldı. “Kedi ve Adam” kitabına dair Şair ve yazar Ahmet Günbaş’ın inceleme yazısını sizlerle paylaşıyoruz. KEDİ ve ADAM’A..
‘’Seslendim Uyuyordu Dünya’’ adlı Şiir Kitabı Üzerine / Enver Karahan
‘’ Şiir, konuşma ile susmayı bir araya getirmektedir’’ der, Thomas Carlyle. Susmanın büyüsü ve retoriğin arasında yeni bir dünya kuruyor şair Gülten Doğruyol İncesu bizlere. İyi niyetli bir dokunuş hece..
Enver Karahan’ın İncelemesiyle: ”Avustralya Edebiyatından Portreler” ve Muzaffer Oruçoğlu
”Kendi dışında ve içindeki güçlere karşı verdiği sonsuz mücadele ve ortaya koyduğu kültür mirasıdır, insan yaşamı.” (Grigory Petrov) Eski çağlardan günümüze kadar insan hep bir mücadele halinde olagelmiştir. Kendisiyle, başkalarıyla,..
Cihan Erdoğan’ın İncelemesiyle: Yüksek Yeşil Dağlar,  Vahşi Otlar ve  “Avustralya Edebiyatından  Portreler…”
Pandeminin dünyayı kasıp kavurduğu en zor zamanlarında 2 Yıldan fazla Komün Tv’de Muzaffer Oruçoğlu’ndan Rusya,Güney Amerika, Amerika,Avusturalya, Avrupa (İngiliz,İrlanda, Fransız, Alman,Avusturya, İsviçre) İran, Suriye,Türkiye, Ermenistan, Kürdistan edebiyatı ve yazarları üzerine..

Yorum yaz