Komik Olan Her Şey Mizah mı? / Ahmet Zeki Yeşil

Kitap fuarlarından birinde, “Mizah için çok ciddisiniz” demişti biri. Ben de, “Mizah yazarıyım, komedyen değilim” diye karşılık vermiştim. Bu da gösteriyor ki, mizah denildiğinde, ekran önünde komiklik yapan ünlü kişiler..

Komik Olan Her Şey Mizah mı? / Ahmet Zeki Yeşil
414 views

Kitap fuarlarından birinde, “Mizah için çok ciddisiniz” demişti biri. Ben de, “Mizah yazarıyım, komedyen değilim” diye karşılık vermiştim. Bu da gösteriyor ki, mizah denildiğinde, ekran önünde komiklik yapan ünlü kişiler akla geliyor. Tabii burada, bir küçük okurumun, “Siz ünlü müsünüz?” şeklindeki sorusu medyanın gücünü de ortaya koyuyor. Mizahın ne olduğu ya da ne olmadığı konusunda yeteri kadar bilgimiz olmadığı için, gerek sosyal medyada gerekse sosyal medya dışında (komedi filmleri, stendaplar vb.) güldüğümüz esprileri mizah zannediyor, küfürlü ve argolu mizah yapanlara da mizahçı diyoruz. Oysa komik olan her şey mizah değildir. Mizah olarak adlandırmamız için güldüğümüz şeyin bizi düşündürmesi ve hayatı sorgulaması gerekir. Mizahı değerli kılan da budur.

Mizah hayatımızı neşelendirmekle kalmıyor, öğrenmeyi de kolaylaştırıyor. Sosyal medya öyle mi? Gülüp geçiyoruz, beş dakika sonra aklımızda bir şey kalmıyor. Sosyal medyada, politik hiciv içeren video ya da paylaşımlara rastlıyoruz elbette. Güncel espriler içerdiği için bunların edebiyata yansıması yetersiz kalıyor. Çünkü, gündelik espriler gelgeçtir. Edebi mizahın itirazı daha etkili ve kalıcıdır. Genç nesil tarafından ilgi gören argolu ve küfürlü mizah, ne yazık ki giderek yayılıyor. Estetik anlayıştan uzak ve tüketim toplumuna uygun (hızlıca tüketilen, gülüp geçilen) olan bu mizahın dünya görüşü yok. Üzücü olan, mizahçıların bu duruma sessiz kalmasıdır. Bir mizahçı arkadaşıma, “Edebiyat dergilerinde sıkça görünmeliyiz” demiştim. Aldığım yanıt, “O dergileri kaç kişi okuyor ki…” şeklinde olmuştu.

Sonuç… Mizahın edebiyatını ihmal eden mizahçılar yüzünden, edebiyatımızda mizah dili unutulmaya yüz tuttu. Mizahtaki eksiklik, iyi gelişmediğimiz anlamına gelir. Gülmeyi işe yarar hale getirmeye çalışan gerçek mizahçılar, mizahı tüketim malzemesi yapan anlayışa karşı durdukça mizahta umut olacaktır…

Ahmet Zeki Yeşil

[button url=”https://www.besincisanat.com/category/ahmet-zeki-yesil/” target=”true” text=”Yazarın diğer yazıları için tıklayınız… ” class=”mavi” size=”small”]

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.