Bilkar’da Gerçekleşen “Köy Enstitüleri – Dünden Bugüne Öğretmenlik ve Öğretmen Mücadelesi” Konulu Söyleşinin Detayları

Haber: Enver Karahan

Bilkar’da Gerçekleşen “Köy Enstitüleri – Dünden Bugüne Öğretmenlik ve Öğretmen Mücadelesi” Konulu Söyleşinin Detayları
Yayınlanma: Güncelleme: 291 views

BİLKAR Bilim ve Sanat Kooperatifi, etkinlik ve söyleşilerine hız kesmeden devam ediyor. BİLKAR, kültür, sanat, edebiyat ve eğitim ağırlıklı bilgilendirici etkinlikleriyle Gebze’deki kültür-sanat faaliyetlerinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

21 Nisan Pazar günü, saat 16.00’da gerçekleştirilen, Köy Enstitüleri’nin 84. kuruluş yıl dönümünde, ”Dünden Bugüne Öğretmenlik ve Öğretmen Mücadelesi” konulu söyleşinin moderatörlüğünü Eğitim Sen 7. Dönem Şube Başkanı Eylem Bahadır üstlenirken, konuk olarak ise Eğitim Sen 10. Dönem MYK Üyesi Özgür Bozdoğan yer aldı.

Bilkar söyleşi salonunda gerçekleşen etkinlikte, Köy Enstitüleri’nin kuruluş amacı, kapanma süreci, öğretmenlik mesleği ve toplum/siyaset bağlamında öğretmenlerin durumu ele alındı.

Planlı eğitim hamlesinin en etkili öznesi olan Köy Enstitüleri’nin, toplumu özellikle kırsalda yaşayan nüfusun aydınlanması, bilinçlenmesi ve ilerlemesi bakımından ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu şu zamanda daha iyi anlıyoruz. Teorinin yanı sıra uygulamaya ve üretime odaklı bir eğitim verilmesi, alışılmış eğitim kurumlarından farklılaşması ve kalkınmanın en önemli lokomatiflerinden biri olması bağlamında, Köy Enstitüleri’nin toplumun dönüşümünde ve ilerlemesinde ki önemini daha iyi anlıyoruz .

Mustafa Turgut’a İthaf

Bu bağlamda Köy Enstitüleri’nin öneminin vurgulandığı ve öğretmenlik mesleğinin geçmişten günümüze hangi durumlardan geçtiğini ve şimdiki durumunun analiz edildiği söyleşinin açılış konuşmasını Bilkar Başkanı Serdar Dikkatli gerçekleştirdi. Serdar Dikkatli bu etkinliği Şubat 2017’de kaybettiğimiz Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Eski Başkanlarından olan Mustafa Turgut’a ithaf ettiklerini bildirdi. Kendisini tanımış olmanın memnuniyetinden bahseden Dikkatli, Mustafa Turgut’un bir portresini de söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Eylem Bahadır’a takdim etti. Eylem Bahadır’ın pratik mücadelesinden ve eğitime olan katkılarından bahseden Dikkatli, tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Eylem Bahadır, konuk olarak yer alan Eğitim Sen 10. Dönem MYK Üyesi Özgür Bozdoğan’ın Gebze’nin yakından tanıdığı bir eğitimcisi olduğunu belirttikten sonra bir konuşma gerçekleştirdi.

Bahadır, konuşmasına bir şiirle başlayıp daha sonra Köy Enstitüleri’in öneminden kısaca bahsetti. Köy Enstitüleri Cumhuriyetle birlikte halka yurttaş olmanın bilincini taşıdığını, günümüzde de böyle bir nitelikli eğitim modeline ihtiyacımız olduğunu belirtti. Eğitim emekçilerinin 12 Eylül’de maruz kaldıkları duruma değinen Bahadır, aklı, bilimi devre dışı bırakıp; gerici bir eğitim modeliyle baş başa kaldığımızı vurguladı.

Konuk olarak söyleşide yer alan Özgür Bozdoğan, konuşmasına Mustafa Turgut’u anarak başladı. Aslında tartışmanın teknik olmadığını, Türkiye siyasetinin izlediği yolla alakalı olduğunu söyledi. Öğretmenlerin baskıya maruz kaldığı dönemlerden geçtiğini dile getiren Bozdoğan; eğitimin, Diyanetin eline yavaş yavaş nasıl geçtiğini ayrıntılarıyla ele aldı.

..

”Öğretmen Dünyayı Değiştirir”

Eğitim Sen tarafından Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle başlatılan ”Öğretmen Dünyayı Değiştirir” kampanyasının ayrıntılarından ve etkilerinden bahseden Bozdoğan, Köy Enstitüleri’nin hala bu kadar tartışılıyor olmasının nedenlerinin, günümüz iktidarının politikalarından ötürü olduğunu belirtti. Öğretmen ve toplum arasındaki ilişkinin detaylarından bahseden Bozdoğan, örgütlenmenin önemine vurgu yaptı. Federasyona bağlı İl Derneklerinin kuruluş ve işleyişinden bahsederken ayrıca 1963 yılındaki Şubat mitinginin çok kritik olduğunu ve TÖS’ün kuruluşundaki etkisinden bahsetti.

Yazan, okuyan, düşünen, tartışan ve halkla iç içe olan bir öğretmen profilinden bahseden Bozdoğan, öğretmenliğin kuramsal olarak emek, iş ve eylem olarak tanımlandığını dile getirdi.

Günümüz siyasetini ve iktidarın eğitim üzerinde nasıl bir politika uyguladıklarını ve geleceği nasıl şekillendirmek istediklerinden bahseden Bozdoğan, ayrıntılı ve sayısal bilgilerle nasıl bir durumda olduğumuzu ve böyle devam ettiği takdirde bizleri nelerin beklediğini ayrıntılı olarak ele aldı.

Katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Bozdoğan, ayrıca katılımcıların bu konudaki fikirleri üzerinden konuşmanın kapsamını daha da genişletmiş oldu.

Keyifli ve bilgilendirici geçen söyleşinin kapanışında toplu bir fotoğraf çekimi gerçekleştirilirken, katılımcılar ve konuşmacılar birbirlerine teşekkürlerini iletti.

Biz de Beşinci Sanat olarak Eylem Bahadır’a, Özgür Bozdoğan’a, katılımcılara ve bizleri bir arada buluşturan Bilkar ailesine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Haber: Enver Karahan

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.