Halil Yeni 3. Kitabının Söyleşi ve İmza Gününü Gerçekleştirdi.

Haber: Enver Karahan

Halil Yeni 3. Kitabının Söyleşi ve İmza Gününü Gerçekleştirdi.
189 views

”Savrulma, birbirimize sığınalım,
Bu fırtına geçene kadar” diyor şair, kitabına adını verdiği şiirinin son dizesinde ve umudu hep diri tuttuğunu, tutmamız gerektiğini söylüyor bizlere.

 

”…bireysel tükenişi, çaresizliği, yenilgiyi ve kabullenişi değil, umudu değiştirebileceğimize olan inancı, mücadeleyi ve direnişi anlatan şiirler kaleme aldım.”
-Halil Yeni-

 

Toplumcu gerçekçi şiirleriyle tanıdığımız Halil Yeni, kültür, sanat ve edebiyatın içinde üretirken, aynı zamanda  emeğin ve emekçinin yanında olmanın sorumluluğunu taşıyan bir şairdir.

Halil Yeni ‘’Bu Fırtına Geçene Kadar’’ adlı kitabının ilk söyleşi ve imza gününü 28 Nisan Pazar, saat: 17.00’da Gebze, TMMOB Makine Mühendisleri Odası konferans salonunda gerçekleştirdi. Çok sayıda kurum temsilcilerinin de katıldığı söyleşiyi geniş bir pencereden ele alan Yeni, toplumcu gerçekçi şiirin geçmişten günümüze olan yolculuğundan ve yansımalarından bahsetti.

 

Açılış konuşmasını Eylem Bahadır gerçekleştirdi. 

Söyleşinin açılış konuşmasını Eğitim Sen 7. Dönem Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır gerçekleştirdi. Halil Yeni’yi Birleşik Haziran Hareketi’nde tanıdığını ve Yeni’nin, bu kentin emekçilerinin ve üretenlerinin yanında olduğunu dile getirdi. Ayrıca Halil Yeni’ye, her zaman Eğitim Sen’in yanında olduğu için teşekkürlerini ileten Bahadır, Yeni’nin kitaplarından ve şiir anlayışından kısaca bahsetti.

 

Dünden bugüne toplumcu gerçekçi şiir

Söyleşiyi devralan Halil Yeni, kültürün, sanatın ve şiirin yok sayıldığı bir dönemde tüm katılımcılara geldikleri için teşekkürlerini sunarken, ayrıca heyecanlı ve umutlu olduğunu dile getirdi.

Söyleşisinde dinleyicileri bir yolculuğa çıkaran Yeni, toplumcu gerçekçi şiirin geçmişten günümüze olan yansımalarını ele aldı.

Nazım Hikmet’le başladığı  anlatımında Kuvâyi Milliye kitabının hikayesine değinirken, 50’li yıllardaki siyasi dönüşümün ve edebiyatçı-aydın kesimin uğradığı baskı ve cezaevi süreçlerinden bahsederken, Ruhi Su’nun Adana cezaevindeyken bestelediği, kendisinin ve arkadaşlarının başına gelenlerinin bir özeti olan ”Hasan Dağı” türküsünün dinletisini sundu.

68 kuşağının ortaya çıkış sürecine de değinen Yeni, ayrıca toplumcu gerçekçi şiirin en görkemli yıllarının 70’li yıllar olduğunu belirtti. ”İşçi sınıfı şairi dediğimizde ilk akla gelen Hasan Hüseyin Korkmazgil’dir” diyen Yeni, ”Bıçak Kemikte” şiirinin dinletisini sunarken, bu şiirin işçi sınıfı açısından nasıl bir öneme sahip olduğundan bahsetti.

80’li yıllardan da bahseden Yeni, 12 Eylül darbesinin sanata olan psikolojik yansımalarına değinirken, bu dönemin en önemli şiirinin, Gülten Akın’ın Erdal Eren için kaleme aldığı ”Büyü” adlı şiir olduğunu söyledi.

Adnan Yücel’in kaleme aldığı ve Haydar Ertem’in seslendirdiği ”Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” şiirinin dinletisi gerçekleştirilirken, ayrıca 90’lı yıllardaki sansür kurulunun absürd kararlarına değindi.

 

”Toplumcu şiir bir derya, ben ise bir çakıl taşıyım.”

Halil Yeni, Gezi direnişi için yazdığı ”Yetti” adlı şiiriyle konuşmasına devam ederken, bu kitap için; ”Gezi direnişi ve sonrasının psikolojik bir özetidir” dedi. ”Bu Fırtına Geçene Kadar” adlı şiiriyle devam eden Yeni, ”Toplumcu şiir bir derya ise, ben bir çakıl taşıyım” dedi.

”Bu fırtına geçene kadar birbirimize sığınmak dileğiyle” diye konuşmasını sonlandıran Yeni, tekrardan tüm dinleyicilere teşekkürlerini iletti.

Biz de Beşinci Sanat olarak, kültür, sanat ve edebiyata olan katkılarından dolayı Halil Yeni’ye teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Haber: Enver Karahan

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız…

 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.