Sevgi Erol Öçal yazdı: “Şiir Üzerine”

Bir yanım günedir çayır çimen ot Gelincik tarlası buluta inat Dönüktür güneşe gölgelensem de Yüzüm hep güleçtir aydınlık umut Aşkadır bir kısmı dönük hep sana Uzaklık mühim siz yokluğun çap..

Sevgi Erol Öçal yazdı: “Şiir Üzerine”
260 views

Bir yanım günedir çayır çimen ot
Gelincik tarlası buluta inat
Dönüktür güneşe gölgelensem de
Yüzüm hep güleçtir aydınlık umut
Aşkadır bir kısmı dönük hep sana
Uzaklık mühim siz yokluğun çap a
Yoldadır gözlerim şafak ufukta
Yoladır bakışım gün batımında
Sazlıktır yüreğim debisi yüksek
Akarsuyum sessiz derinliğim kum
Rayları trenin birlikte ayrı
Hasrettir kalanım gurbet yoldaşı
Sıla uzakta hep içimin közü
Bitmeyen yangınım
Ciğerim alev
Uzayan hiçliğin kekremsi tadı
Kulaklarım çın çın
Akşam kuşları
Geceden karanlık
Kayıp zamanlar
Arayış bütünüm yorgun savaşçı
Kayboluş yollarda dar sokaklarda
Nefessiz çıkışsız lâl kâr isyankar
Gölgeler çevirmiş yollarım ağıt
Ölüm köşe başım
Düz gitsem kuytu
Kifayetsiz ruhum
Bedenim soğuk
Ah kahpe şu hayat
Kahpe yaşayış
Gölgem benden önde
Ben se düşlerin düş bazı
Bulutsuz gün de…

Sevgi EROL ÖÇAL
5 temmuz 2022

Bazen soruyoruz ya neden Şiir yazılır? Soruyor muyuz neden nefes alırız? Hadi soralım. İki sorunun cevabı bence aynı. YAŞAMAK için.

Yaşamak eşittir şiir yazmak. Şiir nefes almaktır çünkü. Şiir kendini aramak kendini kaybetmektir. Kendinle hesaplaşmak yüzleşmektir. Şiir hayatın kendisidir. İnsan derinliği olan bir sözcük kuyusudur. O kuyuda neler neler saklıdır. Ne duygular ne coşkular ne hayatlar ne hayaller… Saklısında gizlenen sihirli bir kutu vardır o kuyuda insana öz insana ait olan. Pandoranın kutusu… Açılmayı bekleyen açılmazsa pas tutan… Açılmazsa acıtan… Ah o derin kuyu, sözcüklerin ruh bulmak istediği sözcüklerin anlama aç hali. Anlam önemli. Her şeyin başı. Hayatımız boyunca ararız . Neyi neden nasıl niye ararız? Cevaplar hepimize göre farklı olsa da aranılanı anlamak ortaktır. Yani anlam yaşamımızın ayrılmazıdır. Anlamak için düşünür görür duyar hissederiz. İnsan olmanın getirisi anlamaktır. Karşındakini anlamak yanındakini anlamak kendini anlamak. Anlaşılmak için de anlamak gerekir. Anlamak önemlidir. Anladığın sürece anlaşılırsın kendini anlatabilirsin.

İşte şiir de bir anlam arayışıdır bence. Şiir yazan hep arar hep sorar hep iner, çıkar, düşer, kalkar, durur, yürür, gider, gelir. Nedeni aranılan anlamdır. Şiirle dökülür İnsan; tel tel, liğme liğme. Soyunur insan şiirle, çırılçıplak anadan üryan. Şiir çıkarır gün yüzüne altta olanı, baskılananı, rahatsız edici olumsuz ruhları. Buluşturur yazanı tarifsiz şekilsiz, renkli renksiz, biçimli biçimsiz, canlı, ölü, vesair vesair pek çok durumla, olayla, anıyla.

Şiir yazmak var olmaktır. Ben de varım buradayım beni görün, duyun, anlayın demektir. Şiir bir duygu selidir. Bazen can alan bazen de can veren. Şiir ayrıcalıktır. Şiirle birlikte isen aşıksındır. Aşk ki sadece karşı cinse değil evrene sonsuzluğa kurda kuşa börtü böceğe çayıra çimene ota dağa toprağa… Aşıksındır herşeye herkese. Topluma adalete insana.

Şiir harflerin sesli halidir. Şiir sözcüklerin oluşturduğu cümlelerin ayak sesleridir. Şiir direniştir direnmenin yazılı metnidir. Şiir İnsan olmaktır İnsan kalmaktır. Şiir sevgidir, sevgilidir, candır, damardaki kandır.
Şiir şiire yüklediğim bütün bu anlamların ortak paydasıdır. Şiir artı şiir, şiir eksi şiir, şiir çarpı şiir, şiir bölü şiir, şiir eşittir şiir. Şiir sonsuzluktur. Yüzdesi milyonlarca kez sonsuzdur şiirin. Matematiktir şiir. Hayatın özü ise matematiğin kendisidir. Matematik kurallar bütünüdür. Kesinliktir matematik. Dengedir matematik . Şaşmazlıktır matematik. Hayattır matematik. Yani hayat matematik üzerine kurulmuştur. Her şey hayatta kendi içinde dengededir dengelidir. Bir bozulma bozukluk varsa hayatta dengesizlik nedeniyledir. Denge hayatın merkez kaç kuvvetidir. İbresi şaştımı bozulur denge.

Şiir dengedir. Kendi içinde bütünlüğü olan, uyumu olan, kuralı olan. Şiir geometridir; cebirdir şiir. Şiir uyumdur, duygudur, ruhtur şiir. Yani şiir yaşamın ta kendisidir. Aynaya bakmaktır şiir, kendini görmektir. Şiir anatomidir, iç organları incelemektir. Şiir fizyolojidir, biyolojidir, tarihtir, coğrafyadır. Şiir felsefedir.

Şiir ne çok şeydir. Anlatmak anlamak anlaşılmaktır şiir. Şiir isyandır, baş kaldırmaktır, eleştirmektir. Şiir insandır, insan olmak, insan kalmaktır. Şiir özdür, asildir, dik duruşluluktur. Şiir doğumdur, ölümdür. Şiir var etmektir, varlığa duyulan saygıdır, sevgidir, soluk alıp vermektir. Şiir yaşamaktır yaşatmaktır.

Şiir fotoğraftır. Şiirle, çekiyorum deyip sözcüklerin denklanjörüne basarsınız. Yazdığınız ne ise, neyi dillendirip anlam kattıysanız onun fotoğrafını çekersiniz. Kadrajınızda ne kadar sözcük yüklü ise o fotoğraf o kadar güzel ve özel olur.

Şiir sanatsal bir tabloyu renklendirmek, can vermek, göz zevki yaşatmaktır. Şiir yazanlar ünlü bir tabloya imza atan meşhur ressamlar gibi sözcükleri boyarlar. Her renge. Kırlarda, dağlarda, yaylalarda gezersiniz şiirle. Tasvirler alır gider sizi, düş dünyanız genişler. Mevsim mevsim dolaştırır sizi şiir. Her tür çiçeği koklarsınız, yağmurda ıslanır kar da başka bir aleme geçersiniz.
Şiir görselliktir işitmektir her tür canlıyı. Yaşamak ve yaşatmaktır her tür duyguyu. Şiir olmasaydı eksik olur, yarım kalırdık. Şiir tamamlayandır, bütünleştirendir. Şiir okuyanı da yazanı da başka dünyalara taşıyandır. Şiir yolculuktur. Yazan için de okuyan için de İçsel bir yolculuktur. Şiir Yazanı da okuyanı da kendini analiz etmeye teşvik eder. Yeni sentezler üretir şiir. Şiir içindeki – BEN-lerle tanıştırır seni. Maskelerini hatırlatır oynadığın rollerin altını çizer. Dünya bir tiyatro sahnesi ise şiir de o sahneye konan eserdir. Seyircisi ve oyuncusu ile şiir bir tiyatrodur.

Şiir toplumsal bir açılımdır. Nazım Hikmet, Ahmet Arif ve daha nice yakın çağ sairlerimiz ne çok mesaj vermişlerdir dizelerinde. Topluma ve halklara yönelik ne çok açılım yapmışlardır felsefik boyutta. Ya ünlü ozanlarımız: Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu, Karaca oğlan, Yunus Emre ve pek çok değerli ozanlarımız yaşadıkları çağa damga vuran o çağın güzelleşmesine katkı sunan ne çok dize üretmişlerdir. Dizeleri içinde bulundukları toplumsal aşmazlara çözüm niteliğindedir. Her biri başka özel bir değer taşır.

Şiirin borcu vardır. Şiir borçludur. İçinde yaşadığı çağın olumsuzluklarını ve çözümlerini dillendirmek gibi bir görevi vardır şiirin. O nedenle şiir mutlaka ve de muhakkak yazılmalıdır okunmalıdır.
Şiir gerekliliktir zorunluluktur. Şiir ihtiyaçtır.

Şiir okuyun, şiir okutun, şiirle kalın.
Şiiri ve yazan çizen okuyan tüm canları ayakta alkışlıyorum.
Sevgimle Selamlıyorum.

Sevgi EROL ÖÇAL
5 temmuz 2022

Bir şiirimle hoşça kalın diyorum.
Yeniden merhaba diyene kadar…

 

UCURUMUN KIYISINDA

Uçurum kıyısında en uçta dağlara teğet yaşamak
Yeşille koyun koyuna
Maviyle sarmaş dolaş
Bulutla kucaklaşan kar da uçurumun en kıyısında yaşamak
Yaşamak böyle bir şey
Tam da uçurum kıyısı
Var olmak nefeslenmek
Kalanlarla yüzleşmek
Gidenlerle vedalaşamamak
Sıladan uzakta gurbetle yabancı yaşamak
Ellerimi bırakma sen
Sen kalanlardan ol gitme
Doğduğum coğrafya kadersiz kederli
Tutunamayanlar cenneti
Kuzeyli rüzgarlarla
Şimal yıldızların
Sık ormanlarla
Güneşi soğuk gölgelerin
Buzlu camlara çizilen hayallerle
Soluk gülüşlü çocukların
Soluklanma heveslerinin
Kıyısında uçurumun
Yaşamlar yaşayamayanlar
Bir hayat kıyısı uçurum
Uçurum kıyısında yaşamlar
Yeşilin mavinin sevdanın yüzü suyu hürmetine
Kucaklaşarak uçurumla
Yaşamak uçurumda…

Sevgi EROL ÖÇAL
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.