“Sanatta Başkaldırı ve Direnişin Estetiği” dosya konulu SANCI dergisinin 21. sayısı çıktı.

/ 28 Ocak 2023 / 154 views / yorumsuz
“Sanatta Başkaldırı ve Direnişin Estetiği” dosya konulu  SANCI dergisinin 21. sayısı çıktı.

SANCI Kültür Sanat Edebiyat Dergisi`nin Ocak/Şubat 21. sayısı çıktı.

Birçok güncel konuya edebiyat, kültür ve sanat gözüyle bakılan, makalelerle dopdolu olan SANCI, 21. sayısında özellikle “Sanatta Başkaldırı ve Direnişin Estetiği” dosyası öne çıkıyor.

Tanıtım Bülteninden

Merhaba

Sanat, insanın estetik yaratımında başat rol oynar. Etkileyici ve dönüştürücü bir etkiye sahiptir. Sanat aynı zamanda direnişleri, hak arama mücadelelerini toplumsal gerçeklikle ele alarak hem direniş sürecine katkı sunar, hem de toplumsal belleğin inşa sürecinde köprü rolü oynar.

Sanat çoğunlukla doğadan beslendiği gibi felsefe ve siyasettir de… Devrimci-direnişçi sanatçı, sanat eseriyle egemen sanat anlayışının karşısında yer alırken bir nevi sanatın tahakkümüne, eşitsizliğine, aklına, gerçekliğine de başkaldırır. Sanatı örgütleyen devlete, onun resmi tarihine sergi ve müze anlayışına, ana akım edebiyat anlayışına, tüketimi esas alan piyasa gibi kurumlara ve onların arkasındaki tüm siyasal-toplumsal sistemlere başkaldırır… Peter Weiss, Direnmenin Estetiği adlı yapıtında “Sanatın yanıtları her zaman müthiş olmuştu. Çünkü bir tek sanatın yanıtları çağın tezlerini çürütmeye cesaret edebiliyordu. Onlar örtükte olsa kendi zamanlarını aşmış ve yanılsamaların karşısına hakikati çıkarmışlardı.” der.

Sanatın tarihsel yolculuğu incelendiğinde sanatın sermaye ve aracı kurumlarla arasındaki ilişki hepimizin malumudur. Sanatçının, düşüncesini somutlaştırdığı sanat eserini toplumla, kitleyle buluşturmasının önünde ekonomik, yasal ve politik engeller mevcuttur. Paris Komünü’nde sanatçılar birliğinin şehri, barbar kapitalist savaş çığırtkanlığından çıkarıp yeniden dizayn ettiği gibi, sermayenin baskısı altında olan sanat ve sanatçı da elbette ki bu boyunduruktan kurtulmaya çalışacak ve bir direniş biçimi sergileyecektir.

Biz de bu sayımızda “ Sanatta Başkaldırı ve Direnmenin Estetiği” başlığıyla bu konuyu inceledik…

Krizlerle sömürü düzenini artırarak devam eden patriyarkal kapitalist sistem, bu sömürü ve baskı düzenini en yakıcı haliyle kadın politikalarıyla yükseltiyor. Kadınlar bu baskı ve sömürü düzenine karşı seslerini dünyanın dört bir yanından yükseltiyor. Siyasette, sokaklarda, iş yerlerinde, evlerde direnen ve üreten tüm kadınların ve LGBTİ+’ların mücadelesine odaklanacak gelecek sayımızın konusunu “Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” olarak belirledik. 17 Eylül’de İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini ve İran’da yükselen feminist mücadele, Türkiye’de 6 yaşındaki bir çocuğu istismar eden erk düzenin cemaat bekçileri, Şili’deki kadın mücadeleleri ve birçok alanda süregiden kadın direnişleri güncelliğini korurken sizlerin de gelecek sayımıza eserlerinizle katkı sunacağınızı gönülden umut ediyoruz.

 

Dosya ve dosya dışı(öykü-şiir-deneme-araştırma-inceleme-resim-karikatür) eserlerinizi 15 Şubat 2023 tarihine kadar sancikultursanatdergisi@gmail.com adresine göndererek bizimle paylaşabilirsiniz.

SANCI Dergisini ; sanciyayin@gmail.com, Kitapyurdu.com, D&R Music/Book,idefix üzerinden temin edebilirsiniz.

 

 

Benzer Konular
Kar ve Kış Ülkesi / Ertekin Oruçoğlu
  Kars Öyle güzel ölürüm artık Beyaz uykusuz uzakta Kars çocuklarında Kars’ı Ölüleri yağan karda Donmuş gözlerimin arası Sen küçüğüm sımsıcak Ne derler ona- bu kızakta Boyuna türküler yakıyorsun ya..
Gülten Doğruyol İncesu’nun “Durmadan” Şiiri, Our Poetry Archive’de Ayın Şiiri Seçildi.
Uluslararası bir kuruluş olan Our Poetry Archive’de Şair Gülten Doğruyol İncesu’nun “Durmadan” adlı şiiri ayın şiiri seçildi. “Seslendim Uyuyordu Dünya” , “Ilgıt” , “Yürek Kuyusu”, “Merhaba Mavi” adlı şiir, “Mendil”..
“Hakikat Ateşi Hallac-ı Mansur” 10 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu’nda!
Bahtiyar Engin’in eşsiz performansıyla Hakikat Ateşi “Hallaç-ı Mansur” 10 Mart’ta CKM A salonunda. Hakikat Ateşi Hallac-ı Mansur Oyun Özeti Yer Abbasi Devleti’nin başkenti Bağdat. Saçı sakalı ağarmış, kıyafetleri parçalanmış, kan..
Ulusal Fotoğraf Yarışması “Memleketimden İnsan Manzaraları”
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, evrensel şair Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” eserinden hareketle bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Doğumunun 121. yılında, büyük ustanın başyapıtı “Memleketimden İnsan Manzaraları”, edebî zenginliği,..
“Cumba Fanzin” 40. Sayısı çıktı.
“Sanat Varsa, Hayat Vardır!” anlayışı, bağımsız ve özgür yayıncılık ilkesiyle yayınlanan Cumba Fanzin’in 40. sayısı  çıktı. Tanıtım Metni: Editörlerimizden Salim Nuri Cengiz’in hazırladığı “Nilgün Marmara” dosyası, Genel Yayın Yönetmenimiz Deniz..

Yorum yaz