SANCI Kültür Sanat Edebiyat Dergisi`nin Ocak/Şubat 21. sayısı çıktı. Birçok güncel konuya edebiyat, kültür ve sanat gözüyle bakılan, makalelerle dopdolu olan SANCI, 21. sayısında özellikle “Sanatta Başkaldırı ve Direnişin Estetiği”..
Merhaba
Sanat, insanın estetik yaratımında başat rol oynar. Etkileyici ve dönüştürücü bir etkiye sahiptir. Sanat aynı zamanda direnişleri, hak arama mücadelelerini toplumsal gerçeklikle ele alarak hem direniş sürecine katkı sunar, hem de toplumsal belleğin inşa sürecinde köprü rolü oynar.
Sanat çoğunlukla doğadan beslendiği gibi felsefe ve siyasettir de… Devrimci-direnişçi sanatçı, sanat eseriyle egemen sanat anlayışının karşısında yer alırken bir nevi sanatın tahakkümüne, eşitsizliğine, aklına, gerçekliğine de başkaldırır. Sanatı örgütleyen devlete, onun resmi tarihine sergi ve müze anlayışına, ana akım edebiyat anlayışına, tüketimi esas alan piyasa gibi kurumlara ve onların arkasındaki tüm siyasal-toplumsal sistemlere başkaldırır… Peter Weiss, Direnmenin Estetiği adlı yapıtında “Sanatın yanıtları her zaman müthiş olmuştu. Çünkü bir tek sanatın yanıtları çağın tezlerini çürütmeye cesaret edebiliyordu. Onlar örtükte olsa kendi zamanlarını aşmış ve yanılsamaların karşısına hakikati çıkarmışlardı.” der.
Sanatın tarihsel yolculuğu incelendiğinde sanatın sermaye ve aracı kurumlarla arasındaki ilişki hepimizin malumudur. Sanatçının, düşüncesini somutlaştırdığı sanat eserini toplumla, kitleyle buluşturmasının önünde ekonomik, yasal ve politik engeller mevcuttur. Paris Komünü’nde sanatçılar birliğinin şehri, barbar kapitalist savaş çığırtkanlığından çıkarıp yeniden dizayn ettiği gibi, sermayenin baskısı altında olan sanat ve sanatçı da elbette ki bu boyunduruktan kurtulmaya çalışacak ve bir direniş biçimi sergileyecektir.
Biz de bu sayımızda “ Sanatta Başkaldırı ve Direnmenin Estetiği” başlığıyla bu konuyu inceledik…
Krizlerle sömürü düzenini artırarak devam eden patriyarkal kapitalist sistem, bu sömürü ve baskı düzenini en yakıcı haliyle kadın politikalarıyla yükseltiyor. Kadınlar bu baskı ve sömürü düzenine karşı seslerini dünyanın dört bir yanından yükseltiyor. Siyasette, sokaklarda, iş yerlerinde, evlerde direnen ve üreten tüm kadınların ve LGBTİ+’ların mücadelesine odaklanacak gelecek sayımızın konusunu “Kadın Emeği ve Kadın Mücadelesi” olarak belirledik. 17 Eylül’de İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jîna Mahsa Amini ve İran’da yükselen feminist mücadele, Türkiye’de 6 yaşındaki bir çocuğu istismar eden erk düzenin cemaat bekçileri, Şili’deki kadın mücadeleleri ve birçok alanda süregiden kadın direnişleri güncelliğini korurken sizlerin de gelecek sayımıza eserlerinizle katkı sunacağınızı gönülden umut ediyoruz.
Dosya ve dosya dışı(öykü-şiir-deneme-araştırma-inceleme-resim-karikatür) eserlerinizi 15 Şubat 2023 tarihine kadar sancikultursanatdergisi@gmail.com adresine göndererek bizimle paylaşabilirsiniz.
SANCI Dergisini ; sanciyayin@gmail.com, Kitapyurdu.com, D&R Music/Book,idefix üzerinden temin edebilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.