Melek Koç yazdı: Yasak Cennetten Çıkma

ANLATI

Melek Koç yazdı: Yasak Cennetten Çıkma
Yayınlanma: Güncelleme: 534 views

Çocukluğumuzla başlar yasak olana elimizi uzatışımız. Hep bir çekim vardır yasak olanla aramızda. “Olmaz!” dendikçe içimize  hınzırca bir istekle yerleşiverir.  Hep, “Neden olmaz?” sorusuna bir yanıt ararız küçücük aklımızla.  Bize yasaklanan o pahalı porselen bibloyla gizlice oynarken kırdığımızda, annemizden yediğimiz dayak güzel bir ip ucudur aslında:  Yasak acı verir!

Çoğu kez uzandığımızda dokunabileceğimiz kadar yakındır bize yasaklananlar.  Ama bizim değillerdir! Buna rağmen inatla, ısrarla bizim olmasını isteriz. Bazen umutla uzun yıllar ona sahip olmak için beklediğimiz olur : “Florentino Ariza , Fermina Daza’yı katedralin çıkışında altı aylık gebe bir sosyete kadını olarak gördüğü gün, sonsuza dek bile olsa onu bıkıp usanmadan beklemeye kararlıydı.” * Ve bu bekleyiş tam elli üç yıl, yedi ay, on bir gün sürecekti…

Elbette sadece romanlarda olmuyor yasak olanı ısrarla beklemek.  Yasaklanan aşklar, kırdığımız biblolar yüzünden yediğimiz dayaktan çok daha fazla yakıyor canımızı. Ama nedense hiç vazgeçmiyoruz…

Gençliğinde çok yakışıklı olduğu söylenen G. Flaubert, bir otelin salonunda kocasıyla birlikte yemek yiyen Elisa’yı gördükten sonra, yaşamı boyunca bir başka kadını böyle bir tutkuyla sevemeyeceğini anlamıştı. Flaubert, sevdiği kadına kocası öldükten sonra ilk mektubunu yazdığında, aradan otuz beş yıl geçmişti…

Yasak olana karşı her zaman bu kadar erdemli davranmak mümkün olmuyor tabii. Çoğu kez yenik düşülüyor tutkulara. Yasaklar, tenin arzusuna boyun eğiyor. Heidegger, kariyerinin başında genç bir doçentken öğrencisiyle birlikte  yaşadığı yasak aşkının evliliğini ve kariyerini tehlikeye attığını biliyordu. Dahası on sekiz yaşındaki sevgilisinin kendi yaşıtı sevgilisi olduğunu da… Ama aşk böyle bir şeydi işte. Yasak ve yanlış olması  Heidegger için bir önem taşımıyordu.

Kişilerin sıradan insanlar olduğu kadar peygamber olmaları da bunu değiştirmiyor. Hz. Davut’un Ordularının başkomutanının  karısı Bat-şeba’ya aşık olması  Tevrat’ta** anlatılan bir aşk hikayesidir. Oysa tüm semavi dinlerde olduğu gibi Tevrat’ta da zina yasak ve günahtır.  Buna rağmen Hz.Davut Tanrı’ya karşı gelir. Dahası, birlikteliğini meşru hale getirmek için komutanını savaşın ön saflarına sürerek ölüm emrini verir. Bu arada Bat-şeba’nın Hz. Süleyman’ın annesi olduğu notunu da düşelim.

İlk yasağın cennetteki bir meyvenin Adem ile Havva’ya yasaklanması olduğunu biliyoruz.

Onlar, Tanrı’nın cennetinden yasağa uymadıkları için kovuldular… Ve insanoğlunun artık gidecek bir yeri yok!

Belki de bu yüzden insanoğlu yasakları  kendi cehenneminden bir çıkış yolu olarak görmekte…

   *  G.G. Marquez / Kolera Günlerinde Aşk 
 ** Eski Ahit /Samuel 2/ Bab11

Melek Koç

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.