2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Jon Fosse Kazandı

HABER

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Jon Fosse Kazandı
186 views

64 yaşındaki Norveçli yazar Jon Fosse, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan isim oldu. Fosse, “söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları nedeniyle” ödülün sahibi oldu.

Fosse için şu ifadelere yer verildi:

“Norveç Nynorsk dilinde yazdığı ve çeşitli türlere yayılan muazzam külliyatı çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyada en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmakla birlikte, düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır.”

Nobel komitesi, yazarın “Fosse minimalizmi” olarak anılan tarzından övgüyle bahsetti.

Romanlar, kısa öyküler, şiirler, çocuk kitapları, denemeler ve oyunları 40’tan fazla dile çevrilen Fosse, ayrıca The Daily Telegraph’ın yaşayan en iyi 100 dahi listesinde 83. sırada yer aldı. Fosse, “Andvake” üçlemesiyle 2015 İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Yazarın Türkçedeki kitapları Monokl Yayınları tarafından yayınlandı:

“Melankoli”
“Sabahtan Akşama”
“Üçleme”

Jon Fosse kimdir?

1959 yılında Haugesund’da doğdu. Norveçli oyun, öykü ve roman yazarı. Son dönem Norveç edebiyatının dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlardan birisi olarak gösteriliyor. Nordic Council’s Literature Prize’a layık görüldü.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.