Küreselleşmeyle birlikte her alanda hayatımızın önemli bölümünü işgal eden popüler kültür, dergicilik alanında da yapacağını yapıp edebiyat dergilerine el atınca 2010’dan sonra kitabevlerinin yanı sıra marketlerin dergi reyonlarında yeni nesil..
Küreselleşmeyle birlikte her alanda hayatımızın önemli bölümünü işgal eden popüler kültür, dergicilik alanında da yapacağını yapıp edebiyat dergilerine el atınca 2010’dan sonra kitabevlerinin yanı sıra marketlerin dergi reyonlarında yeni nesil edebiyat dergileri boy göstermeye başladı.
Kâğıt kalitesinden baskısına, kapak tasarımından iç sayfa düzenine, kullanılan dil ve yazım şeklinden değinilen konulara kadar benzer kalıpları yansıtan bu dergiler, niteliksiz edebiyata prim vermekle eleştirilseler de artan satışlarıyla benzerlerinin önünü açtı.
Popüler kültür genişleyip yayıldıkça nitelikli çalışmaların yer aldığı edebiyat dergileri çok satmayı sağlayacak kalıplarla ortaya konan bu dergiler arasından sıyrılıp okuruyla buluşmayı bekler oldu. Böylesi dergilere tabii ki market reyonlarında rastlamıyoruz. Onlar, arkalarında edebiyatı metalaştıran medya grupları olmadan yoğun bir emekle, kimi zaman ekonomik zorluklar içinde yol alıyor.
İşte, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği yayını olan ÜVERCİNKA, çeşitli zorluklara rağmen nitelikli edebiyat anlayışına uygun zengin içeriğiyle okuruyla buluşmayı başaran dergilerden. Şimdi de güçlü atılımlara hazırlanıyor.
Bu ay 100. sayısına ulaşarak Cemal Süreya Kültür Sanat Derneğinin öncü kurucularından Zühal Tekkanat’ın en büyük özlemini gerçekleştiriyor. Dergiyi bugüne taşımada ve okurla buluşturmada çok önemli bir rol üstlenen ÜVERCİNKA İMECESİ üyeleri olarak bu başarıyla ne kadar övünsek yeridir.
Banu İmer
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.