“Stephen King 16 Yaşındaki Haline Mektup Yazdı” / Emrecan Doğan

1980’li yıllarda Stephen King dilediği her şeye sahipmiş gibi görünüyordu. Göz, Medyum ve Kujo gibi yapıtlarını yazmış ve çok satanlara adını yazdırmıştı. Üstelik kitapları sadece edebi çevrelerde boy göstermiyor, aynı..

“Stephen King 16 Yaşındaki Haline Mektup Yazdı” / Emrecan Doğan
Yayınlanma: Güncelleme: 605 views

1980’li yıllarda Stephen King dilediği her şeye sahipmiş gibi görünüyordu. Göz, Medyum ve Kujo gibi yapıtlarını yazmış ve çok satanlara adını yazdırmıştı. Üstelik kitapları sadece edebi çevrelerde boy göstermiyor, aynı zamanda döneminin tanınmış yönetmenlerince filme çekilerek ünlerine ün katıyorlardı. Yirmi dört odalı büyük bir evi vardı. Banka hesabı ağzına kadar doluydu, kısacası Amerikan rüyasının tüm düşlerini aynı zamanda yaşıyordu. Ancak bütün bunlara rağmen mutsuz ve depresifti. Günde iki paket sigara içiyor, geceleri çalışma odasına kapanırken yanına bir kasa bira alıp çalışmayı bitirene kadar hepsini içiyordu. Bütün bunların üzerine bir de kokain bağımlılığı eklenmişti ve tuhaf intihar düşünceleriyle boğuşuyordu. Eşi Tabitha ve arkadaşları onun için müdahale grubu kurdular. Ona artık işlerin böyle gitmeyeceğini ve kendini derhal toplaması gerektiğini söylediler. Tabitha bu dönemde onu terk etmek ve boşanmakla ikaz edince Stephen en azından denemeye karar verdi. Uyuşturucu ve birayı azaltarak kesip kendini yavaşça alıştırmaya çalıştı. Seksenli yılların sonuna gelindiğinde zor da olsa bütün bağımlılıklarından kurtulmuş ve son yıllarda temiz kalmayı başarmıştı. Artık ayıktı.

2011 yılında çıkan Dear Me: A Letter to My 16-Year-Old Me adlı bir derlemeye katkıda bulunmak için 2010 yılında aşağıdaki mektubu yazdı. Bu derleme kısaca katkı veren yazarların artık büyümüş, başına gelenlerden dersler çıkarmış halleriyle, 16 yaşındaki genç hallerine mektup yazarak öğütler vermesini ya da sohbet etmesini içeriyor. Joseph Galliano tarafından derlenen bu kitap oluşturulurken 75 ünlü yazar, müzisyen, sporcu ve oyuncuya şu soru soruldu: Eğer geçmişteki halinize bir yetişkin olarak mektup gönderebilseydiniz, bu mektupta hangi teselli, tavsiye ya da öğüt mesajı olurdu? King bu soruya beş kelimelik bir cevap vermiş, mektubu hayatının en karanlık dönemlerinden birisi olan seksenli yıllardan bahsediyor.

Mektubu buradan okuyabilirsiniz;

stephen king Bangor,ME 04401

Haziran 2010
Sevgili ben,

Sana tavsiyede bulunmak için 62 gibi saçma sapan bir yaşa bastığım 2010 yılından yazıyorum. Çok basit bir tavsiye gerçekten, sadece beş kelime; eğlence amaçlı kullanılan uyuşturuculardan uzak dur. Çok yeteneklisin ve yazdığın hikâyelerinle birçok insanı mutlu edeceksin ama -acı ama gerçek- ileride bir bağımlı olacaksın. Bu mektuba kulak asmaz ve geleceğini değiştirmeye çalışmazsan hayatının en az on güzel yılını -otuz ila kırk yaşlarının arasını- birçok insanı hayal kırıklığına uğrattığın ve kendi başarından asla zevk alamadığın karanlık bir dönem haline getireceksin. Ayrıca birkaç kez de ölümü teğet geçeceksin. Kendine bir iyilik yap ve daha parlak, daha üretken biri olarak dünyanın tadını çıkar. Aşk gibi günaha karşı direncin de kalbi güçlendirdiğini unutma.

Temiz kal.
Saygılarımızla,

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Hâlen İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Kayıp Rıhtım adlı edebiyat-kültür web sitesinde 2017 yılından beri yazarlık yapmaktayım. Bilimkurgu üzerine yayın yapan diğer bir web sitesi olan Bilimkurgu Kulübü’ne ise “konuk yazar” olarak çeşitli katkılarda bulundum. Türk Edebiyatı Vakfı bünyesinde e-dergi olarak çıkarılan Türk Edebiyatı Genç Sanat Dergisi’nin çeşitli sayılarında öyküler yazdım.

Ayrıca fantastik ya da bilimkurgu üzerine yayın yapan Gölge E-Dergi, Genç Yazı, Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi, Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi, Yerli Bilimkurgu Yükseliyor, Fantas(an)tik Dergi, Sahir Mecmua, Beşinci Sanat, Opus Sanat gibi elektronik platformların farklı sayılarında yazılarım, öykülerim ya da tefrika romanlarım yayımlandı.

Basılı yayın olarak ise İstanbul Şiir Akademisi tarafından derlenen Nazım Hikmet Şiir Antolojisinde “Barış Kuşu Efsanesi” adlı şiirimle yer aldım. Adı Yok dergisinin 75.sayısında “Haftalık Güvercin Toplantısı” adlı öykümü yayımladım. 2022 yılında da Eecstaticc adlı kültür-sanat platformunun derlediği “Doğa” adlı sanat kitabı seçkisinde “C.B.K” adlı öyküm yayımlanırken, platformun bir sonraki “Doruk” seçkisinde “Bokluca Gazinin Bir Yiğitliğidir” öyküm yayımlandı. Aynı platformun “Esin” adlı sanat kitabı seçkisinde “Stephen King’in Burada Ne İşi Var?” adlı öykümün birinci kısmını yayımladım. Opus Sanat platformu bünyesinde yayımlanan “Karalama Defteri Kolektif #06″ adlı seçkide “Kurbağaların Kahkahası” isimli öykümle yer aldım.

Bunlar dışında Dergio adındaki sosyal medya ve Çizgi adlı hikâye anlatım platformlarına “içerik üreticisi” olarak düzenli katkı sunan yazarlardan biriyim.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.