Seçkin Eroler Avcı’nın İncelemesiyle: “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”

/ 25 Eylül 2022 / 170 views / 1 Yorum

İnsan, zaman ve saat…

Seçkin Eroler Avcı’nın İncelemesiyle: “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”

Kitap Adı: Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Yazar​ ​ ​ : Ahmet Hamdi Tanpınar
Sayfa​ ​ ​ : 382

Aslında gün içinde ve ömrümüzün sonuna kadar bir şekilde kendisiyle yarıştığımız​ “Zaman”ın farkına varmaktı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü okumak.

Kitabın baş kahramanı Hayri İrdal’ın hayatını anlattığı eserdir. Ustası Nuri Efendi için söylenecek tek şey ise “zaman filozofu”

Kitaptaki diğer karakterlerin çokluğu duyguların insanlara, insanların duygulara dönüşmüş haliydi bana göre.

Pasif karakterli bir insan olan Hayri İrdal ve tam zıttı denebilecek Halit Ayarcı’yı bir araya getiren kader ile ülkenin içinden geçmekte olduğu toplumsal olayları da karakterler üzerinden hayranlık uyandıracak şekilde anlatmayı başarmış yazarımız.

“İnanmak başarmanın yarısıdır” sözünü kanıtlarcasına ilerlerken, kişisel menfaatler söz konusu olduğunda herkesin bir anda ortadan kayboluşunun da resmediliyor olması üzücü gerçeklerden.
Artık daha farklı şekilleriyle kullanılan ya da kaybolup gitmiş​ kelimeler ile anlatılsa da sıkıcı değil, öğrenme arzusunu artıracak bir şekle bürünmüş. “Edebiyat ne güzel şey” dedirtiyor insana.​

Akıp giden, sıkılmayacağınız, sürekli kendinize sorular soracağınız bir kitap. Tavsiyemdir.

Seçkin Eroler Avcı

Benzer Konular
Ahmet Günbaş’ın İncelemesiyle: “KALBİNDEKİ YARAYA BAK”
Nurdan Aladağ’ın “Kalbindeki Yaraya Bak” başlıklı kitabına dair, şair ve yazar Ahmet Günbaş’ın inceleme yazısını sizlerle paylaşıyoruz. Nurdan Aladağ’ın son kitabı “Kalbindeki Yaraya Bak”ta yer alan öykülerin çoğunda, Behçet Necatigil’in..
Yakup Yaşar’ın İncelemesiyle: “Sakura Çiçeği” Romanı
Küçük bir çocuğun gözünden dünyaya bakmanın masumiyeti ve o masumiyetin insanın içini acıtırcasına gerçek karşısında boyun bükmesi… Romanı bir cümleye sığdıracak olsam bu cümleyi kurardım. Masumiyet… Umarsız yetişkinlerin ayakları altında..
Şair ve Yazar Ahmet Günbaş’ın İncelemesiyle: “Kedi ve Adam”
Zeynep Kasap’ın “Kedi ve Adam” adlı kitabı Mühür Kitaplığı etiketiyle raflarda yerini aldı. “Kedi ve Adam” kitabına dair Şair ve yazar Ahmet Günbaş’ın inceleme yazısını sizlerle paylaşıyoruz. KEDİ ve ADAM’A..
‘’Seslendim Uyuyordu Dünya’’ adlı Şiir Kitabı Üzerine / Enver Karahan
‘’ Şiir, konuşma ile susmayı bir araya getirmektedir’’ der, Thomas Carlyle. Susmanın büyüsü ve retoriğin arasında yeni bir dünya kuruyor şair Gülten Doğruyol İncesu bizlere. İyi niyetli bir dokunuş hece..
Enver Karahan’ın İncelemesiyle: ”Avustralya Edebiyatından Portreler” ve Muzaffer Oruçoğlu
”Kendi dışında ve içindeki güçlere karşı verdiği sonsuz mücadele ve ortaya koyduğu kültür mirasıdır, insan yaşamı.” (Grigory Petrov) Eski çağlardan günümüze kadar insan hep bir mücadele halinde olagelmiştir. Kendisiyle, başkalarıyla,..

Yorum yaz

Seçkin Eroler Avcı’nın İncelemesiyle: “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” (1 Yorum)