Seçkin Eroler Avcı’nın İncelemesiyle: “Gönül Fatihi Kadınanalar”

/ 18 Ağustos 2022 / 216 views / yorumsuz

“Bütün suçlar hırsızlığın başka bir şeklidir”

Seçkin Eroler Avcı’nın İncelemesiyle: “Gönül Fatihi Kadınanalar”

Selçuklu’nun yıkılıp, Osmanlı’nın kurulduğu yıllar… Anadolu’nun bağrında bıçak gibi saplı duran Moğol belası etrafta kol geziyor… Kimin kime gücü yeterse ezip geçtıği korku ve kan dolu bir dönem. Ve Selçuklu Hanedanına mensup, Moğol askerinin peşinde olduğu, saklanması gereken gencecik üç kız kardeş…

Kolay değil, gönül fatihi olabilmek, kolay değil Kadınana olabilmek. Kolay değil sana sahip çıkana, sonsuz emeklerle çıkar gütmeden kat kat karşılığını verebilmek.

Kadınana; Sadece cinsiyeti ifade etmeyen, kadını yücelten, ululaştıran bir sıfattır. Cesur, becerikli, güzel ve Allah dostu hanımlara verilir.

Ugur Ukut Hocam tarihimizde örneklerine çok rastlayabileceğimiz bu Kadınanaları araştırmaları ile birlikte öyle güzel kurgulayıp harmanlayarak bize sunmuş ki,​ dönemin tüm yaşam​ zorluklarına rağmen okurken “keşke ben de o devirde yaşayıp, bir işin ucundan da ben tutabilseydim” demekten kendinizi alamıyorsunuz.​

Üç kız kardeş kendilerine sahip çıkan halka ve Bey’e öyle bir vefa borcu ödüyorlar ki, kalbinde kötülük barındıranlar bile imâna geliyor.

Kimbilir saklı gizli kalmış ne hikayeler var nerelerde? Bu coğrafyaya ait bir parça olmakla bir kez daha gurur duyuyorsunuz okurken. Kötüler elbette olacak ama seçim bizim.​
İyilik ve iyilerin yanında olursak her zaman iyilik kazanacak.

Gönül Fatihi Kadınanalar
Uğur Ukut
Mavinefes Yayınevi
152 sayfa

 

 

Kitaptan Alıntılar:

“Bütün suçlar hırsızlığın başka bir şeklidir”

“Her hırsızlık insandan bir şeyler çalıyordu. Kiminden hayatını çalıyor, kiminden özgürlüğünü çalıyor, kiminden malını veya başka bir şeyini çalıyordu.”

“Bu kadar insanı açlığa ve sefalete atmak böyle kolay olamazdı. Kaderleri birkaç kişinin dudağının arasında olamazdı. Çocuklar ölüyor, onlar hiçbirşey olmamış gibi hayatlarına devam ediyorlardı. Daha da ötesi bundan menfaat temin ediyorlardı. Çok büyük, büyük olduğu kadar da akla aykırı bir ibret tablosuydu bu.”

“İyilik, kötülüğü bilmemekle değil, her şeyi bilip tercihini iyiden yana kullanmakla oluyordu.”

Öleceğini bildiği halde ölmeyecekmiş gibi yaşayan varlığa insan deniyordu belki de.”

Seçkin Eroler Avcı

 

Benzer Konular
Ahmet Günbaş’ın İncelemesiyle: “KALBİNDEKİ YARAYA BAK”
Nurdan Aladağ’ın “Kalbindeki Yaraya Bak” başlıklı kitabına dair, şair ve yazar Ahmet Günbaş’ın inceleme yazısını sizlerle paylaşıyoruz. Nurdan Aladağ’ın son kitabı “Kalbindeki Yaraya Bak”ta yer alan öykülerin çoğunda, Behçet Necatigil’in..
Yakup Yaşar’ın İncelemesiyle: “Sakura Çiçeği” Romanı
Küçük bir çocuğun gözünden dünyaya bakmanın masumiyeti ve o masumiyetin insanın içini acıtırcasına gerçek karşısında boyun bükmesi… Romanı bir cümleye sığdıracak olsam bu cümleyi kurardım. Masumiyet… Umarsız yetişkinlerin ayakları altında..
Şair ve Yazar Ahmet Günbaş’ın İncelemesiyle: “Kedi ve Adam”
Zeynep Kasap’ın “Kedi ve Adam” adlı kitabı Mühür Kitaplığı etiketiyle raflarda yerini aldı. “Kedi ve Adam” kitabına dair Şair ve yazar Ahmet Günbaş’ın inceleme yazısını sizlerle paylaşıyoruz. KEDİ ve ADAM’A..
‘’Seslendim Uyuyordu Dünya’’ adlı Şiir Kitabı Üzerine / Enver Karahan
‘’ Şiir, konuşma ile susmayı bir araya getirmektedir’’ der, Thomas Carlyle. Susmanın büyüsü ve retoriğin arasında yeni bir dünya kuruyor şair Gülten Doğruyol İncesu bizlere. İyi niyetli bir dokunuş hece..
Enver Karahan’ın İncelemesiyle: ”Avustralya Edebiyatından Portreler” ve Muzaffer Oruçoğlu
”Kendi dışında ve içindeki güçlere karşı verdiği sonsuz mücadele ve ortaya koyduğu kültür mirasıdır, insan yaşamı.” (Grigory Petrov) Eski çağlardan günümüze kadar insan hep bir mücadele halinde olagelmiştir. Kendisiyle, başkalarıyla,..

Yorum yaz