Şair Tevfik Taş Hayatını Kaybetti

“bütün yıl toprağa baktık
soframız sisli, bakışlarımız çukur…”

Şair Tevfik Taş Hayatını Kaybetti
Yayınlanma: Güncelleme: 287 views

Şair ve sanatçı Tevfik Taş, geçirdiği kalp krizi sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

62 yaşında hayatını kaybeden Taş, sağlık sorunları nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. 1962 Erzincan doğumlu Tevfik Taş, Şiirleri ve görsel sanat çalışmalarıyla da tanınıyordu.

Türkiye Yazarlar Sendikası Tevfik Taş ile ilgili şu açıklamada bulundu:

Sendikamızın eski dönem yönetim kurulu üyesi, değerli şair ve yazar Tevfik Taş’ı, geçirdiği kalp krizi sonucu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Cenazesi, 7 Aralık 2024 Cumartesi günü saat 13.00’te Ümraniye Ihlamurkuyu Cemevi’nde düzenlenecektir.

Ailesine, yakınlarına ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyor, ışıklar içinde huzur bulmasını temenni ediyoruz.

Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu 

Tevfik Taş Kimdir:

Şair Tevfik Taş, 1962 yılında Erzincan Çayırlı’nın kuş uçsa da kervan geçmez köyü Ördekhacı’da dünyaya geldi. Her Dersimli gibi onun ailesi de Horasan’dan gelen uzun bir hikâyenin taşıyıcısıydı. Ancak Tevfik Taş’ın öyküsü, Horasan’ın efsanelerinden çok, bir radyonun hışırtısında yankılandı.
Gurbetçi babasının İstanbul’dan getirdiği, İTÜ öğrencilerinin deney amacıyla ürettiği radyo, Ördekhacı’nın dağlarında sadece hışırtı ile konuşurdu. İşte bu hışırtılar, Tevfik’in şiire adım attığı ilk melodiler oldu. Yarısını anlayamadığı türkülerin eksik sözlerini tamamlayarak köyün kızlarına öğretirken, belki de aldığı en değerli telifler o günlerdeydi: bir öpücük, bir akide şekeri ya da bakkal Elbeyi’den alınan yumurta karşılığı bir teşekkür.

Tevfik Taş’ın hayatı, çocukluk şiirlerinden gazetecilikle yoğrulmuş bir mücadeleye dönüştü. 1970’lerin sonunda Halkın Kurtuluşu ve Özgürlük gazetelerinde küçük semt haberleriyle başlayan gazeteciliği, ‘80 sonrasında Gökyüzü, Yeni Ülke, 2000’e Doğru, Evrensel Kültür, Gerçek gibi dergilerde ve Evrensel gazetesinde kök saldı.

İlk şiir kitabı Kaptanı Seyredenin Defteri, okuyucusunu Anadolu’nun derin sularında bir yolculuğa çıkarırken, Günün Kapıları ile Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü kazandı. Deneme türüne de dokunan kalemi, Bakmak-Görmek ve görsel sanatları edebiyatla harmanladığı Görünüş ve Gerçek eserleriyle düşünce dünyasına katkıda bulundu.
Bugün hâlâ Anadolu’nun ve dünyanın dört bir köşesinde, Atlas dergisi için yazdığı yazılarla hem bir gezgin hem de bir anlatıcı olarak yaşamaya devam ediyor.

Eserleri:

Şiir: Kaptanı Seyredenin Defteri, Günün Kapıları, Irak Yakın Acı

Deneme-İnceleme: Bakmak-Görmek, Görünüş ve Gerçek

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.