KİTAP
GEORGE ELIOT’IN UZUN HİKÂYESİ KARDEŞ JACOB’I VE SIR LESLIE STEPHEN’IN TÜRKÇE YAYIMLANAN EN GENİŞ GEORGE ELIOT BİYOGRAFİSİNİ BİR ARADA SUNUYORUZ!
İlk kez 1864 yılında Cornhill Magazine’de yayımlanan ve George Eliot’ın en kısa eseri olan Kardeş Jacob (Brother Jacob), başkarakter David Faux (!) üzerinden adalet, ahlak, aile, vicdan, gerçeklik gibi kavramları hicivli, modern bir anlatım ile aktarmaktadır.
Annesinden çaldığı paralarla Batı Hint Adaları’nda yeni bir yaşam kurma hayali kuran David’i nasıl bir hayat bekliyor? Hikâyenin başında ve sonunda David’in karşısına çıkan “masum” kardeş Jacob, David’in hayatını nasıl etkiliyor?
George Eliot’ın William M. Thackeray’e saygı duruşu olarak gösterilen bu uzun hikâyesini, döneminin en önemli biyografi yazarlarından biri ve aynı zamanda yazar Virginia Woolf’un ve ressam Vanessa Bell’in babası olan Sir Leslie Stephen’ın 1902 tarihli, Türkçe yayımlanan en geniş “George Eliot” biyografisi ile birlikte sunuyoruz.
Stephen klasik bir biyografi sunmaktan öte, tıpkı Eliot’ın kendi karakterlerine yaptığı gibi “onun” psikolojik çözümlemesini yapıyor. Eleştirmen kimliğini de kitabına yansıtan Leslie Stephen, Eliot’ın başta; Din Adamının Yaşamından Sahneler, Kıyıdaki Değirmen, Adam Bede, Silas Marner, Romola, Middlemarch ve Daniel Deronda olmak üzere birçok eserine odaklanmayı da ihmal etmiyor.
George ELİOT
Asıl adı Mary Anne Evans olan George Eliot 1819 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Yaşamının yirmi bir yılını geçirdiği Warwickehire bölgesindeki çiftlik yaşamı ve hayatına giren insanlar eserlerine yansımıştır.
Babasının ölümünden sonra Londra’ya taşınmasıyla birlikte edindiği çevrede özellikle felsefe ve inanç gibi konularda özgür düşüncelere sahip olmuştur. George Henry Lewes ile ömür boyu sürecek ilişkileri, Eliot’ın edebî kariyerini oldukça etkilemiştir.
Edebiyat yaşamına eleştirmen ve çevirmen olarak başlayan George Eliot, Londra’da Westminter Review dergisinde yazmaya başladıktan sonra Lewes onu roman yazması konusunda yüreklendirmiştir.
Yayımlanan ilk öyküleri Din Adamının Yaşamından Sahneler (Scenes of Clerical Life, 1852) ve ilk romanı Adam Bede’dir (1859). Daha sonra Kıyıdaki Değirmen (The Mill on the Floss, 1860) 1861’de Silas Marner, 1866’da Felix Holt (Felix Holt the Radical) ve tarihî romanı Romola (1863) yayımlanmıştır. 1864 yılında uzun hikâyesi Kardeş Jacob (Brother Jacob), 1871-72 tarihlerinde başyapıtı olarak kabul edilen Middlemarch yayımlanır. 1876’da ise Daniel Deronda gelir.
George Eliot, öykü ve roman dışında şiir de yazmış, fakat düzyazıdaki başarısını bu türde gösteremediği konusunda eleştirilmiştir. Fakat 1868 yılında yayımlanan İspanyol Çingene (The Spanish Gypsy) dikkat çekicidir.
Çağdaş romanda psikolojik çözümlemenin öncülerinden kabul edilen George Eliot 1880 yılında ölmüştür.
Sir Leslie STEPHEN
1832 doğumlu İngiliz filozof, yazar, eleştirmen, denemeci, tarihçi. Yazar Virginia Woolf’un ve ressam Vanessa Bell’in babası; döneminin en önemli biyografi yazarlarından biridir. 400’ün üzerinde biyografi kaleme alan Leslie Stephen 1902 yılında “Sir” unvanı ile onurlandırılmıştır.
Entelektüel bir aileden gelen ve eğitimini Trinity College’de alan Stephen, 1864 yılında Londra’ya yerleşerek Cornhill Magazine’in yönetmenliği üstlenmiştir. Burada yazdığı denemeleri “Hours in a Library” ismiyle ciltler hâlinde yayımlanmıştır. Aynı zamanda dağcı olan Leslie Stephen’ın “Playground of Europe” isimli Alp Dağları’na yapmış olduğu tırmanışları anlatan eseri bulunmaktadır.
Ulusal Biyografi Sözlüğü’nün (The Dictionary of National Biography) yayın yönetmenliğini de üstlenen Leslie Stephen 1904’te ölmüştür.
Kardeş Jacob ve George Eliot Biyografisi; Mustafa Deniz Karakılıç’ın özenli çeviriyle ve Emre Albayrak’ın editörlüğünde, PND Kitap etiketiyle şimdi Kitapyurdu’nda!
Künye
Yayınevi: PND Kitap
Editör: Emre Albayrak
Çevirmen: Mustafa Deniz Karakılıç
Kapak Tasarımı: Sena Mavi
Sayfa Sayısı: 270
Ebat: 13×19,5 cm
Baskı Yılı: Nisan 2024
Kategori: Uzun Hikâye/Biyografi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.