Fikir Sanat Ve Edebiyat Dergisi Zil’in 30. sayısı okurlarıyla buluştu. 5 yıldan beri okurlarına hizmet veren Zil dergisi, yine zengin içeriğiyle okurlarına merhaba diyor. Selam dostlar, Dergimizin otuzuncu sayısından hepinize..
Selam dostlar,
Dergimizin otuzuncu sayısından hepinize merhaba…
Seçime günler kala seçim meydanlarında ortalık toz duman. Tabiri caizse polemikler havada uçuşuyor: Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’nı, ‘bölücü ve terörist’ ilan ettiği HDP ile yan yana gelmekle, aynı masaya oturmakla, teröristlerle işbirliği yapmakla suçluyor. Millet İttifakı da, MHP ve BBP ile ittifak halinde olan AKP’yi tek adam rejimi kurmakla ve faşizm özlemi içinde olmakla suçluyor. İşin komik tarafı Kandil’den de Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Reyiz’in tezlerini doğrular yönde Millet İttifakı’na destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Açıkçası PKK elebaşlarının, Millet İttifakı’na destek açıklamalarını bu “millet”in nasıl okuduğu konusunda bir fikirleri olduğunu da sanmıyorum. Bu açıklamaların rahmetli Uğur Mumcu’yu ölüme götüren PKK-MİT bağlantısını doğrular nitelikte açıklamalar olduğu konusunda hiç şüphe yok. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın etnik kökenini sorgulayan açıklamaları da maalesef Millet İttifakı’nın tezlerini doğrular nitelikte. Seçime katılabilecek 27 siyasi partiden 13’ünün tek başına, 14’ünün Cumhur, Millet, Sosyalist Güç Birliği, Emek ve Özgürlük, ATA olmak üzere dört ittifak çatısı altında girdiği Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne sayılı günler kala deprem-sel gündemi ise çoktan unutuldu. Son verileri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı: “Can kaybı 50 bin 399’a yükseldi. Vefat az açıklanıyor sözleri spekülasyon, kimliklendirme sürüyor, sayı güncellenebilir.” Unutmadan: 29 Ekim 2022’de üretim bandından inen, Devrim’den sonra, Türkiye’nin ikinci yerli otomobili TOGG’da ön siparişler 100 bini aştı. Ülkemize hayırlı olsun diyelim. Ve son olarak dergimizi baskıya hazırlarken; seçim öncesi ortalığı karıştırmak ve Türkiye’yi yeni bir kaosun içine çekmek isteyen karanlık odaklar, Millet ve Cumhur ittifaklarının seçim bürolarını karşılıklı olarak kurşunluyorlardı, diyerek tarihe notumuzu düşelim.
Özetle ülkede durum buyken dünyadan da benzer haberler var. Sudan’da ordu yönetime el koydu. Darbe sonrası ordu güçleri ile paramiliter RSF militanları arasında başkent Hartum’un stratejik noktalarında çatışmalar başladı. Brezilyalı bir inşaat şirketinden kamu ihaleleri karşılığı milyonlarca dolar rüşvet almakla suçlanan Eski Peru Devlet Başkanı Alejandro Toledo, ABD’den ülkesine iade edildikten sonra hapse atıldı. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda bir yıl geride kalırken savaşın geleceği belirsizliğini koruyor; Asya’nın yaramaz çocuğu Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un yeni füzeler denemeye devam ediyor diyelim ve geçelim kendi gündemimize.
Bizden kitapseverlere güzel bir haberimiz var: Sevgili editörümüz Osman Akyol’un davalı kitabı İlahi Adalet Komünizm’in genişletilmiş ve gözden geçirilmiş ikinci baskısı Liman Yayınevi’nden çıktı. Hayırlı uğurlu ve okuru bol olsun diyelim.
Mini eteğin yaratıcısı İngiliz modacı Dame Mary Quant doğal nedenlerden; usta oyuncu Köksal Engür böbrek yetmezliğinden; usta oyuncu Kazım Akşar kalp krizinden; Türkiye Ermenilerinden şair Kirkor Yeteroğlu geçirdirdiği bir rahatsızlıktan; Aşk-ı Memnu’nun ‘Süleyman Efendi’si usta oyuncu Rana Cabbar açıklanmayan bir nedenden yaşamlarını yitirdiler. Toprakları bol olsun, diyelim ve geçelim dergi gündemimize:
Bu sayımız da yine şiir ağırlıklı oldu dostlar: On şiirimize karşılık, Böyle Buyurdu Partoş ve ZDK Sözlük’ü saymazsak, dört nesrimiz var: Dört nesrimizden ilki Tamer Uysal babanın yeni başlayan makale dizisinin ikincisi: “Şehirden Devlete Ütopya Yazını II”. Kalan üç nesirden ise ikisi öykü: “Mucize XXI” (Işılay Dündar), “Kılavuz Dilenci” (Mustafa Yasir Akgündüz). Son nesrimiz ise Abdulhamit Akgündüz hocamızın Hz. İsa üzerine çarpıcı bir denemesi: “Çarmıh”. Birbirinden güzel, duygu yüklü şiirlerimize geçecek olursak: “Kim” (Hızır İrfan Önder), “Yakacak Gemi Kalmadı” (Hüseyin Fidan), “Endişe Korkular ve Umut” (Cemal Karsavran), “Çocuklar ve Umutlar” (Adil Başoğul), “Ben Ölürsem” (Sevgi Erol Öçal), “Yedi Memeli Şehir” (Mehmet Faruk Habiboğlu), “Gece Bekçisi” (Osman Akyol), “Tuğla Diyalektiği” (Osman Akyol), “Zaman Bekçisi” (Osman Akyol), “İsimsiz” (Tarık Sancar Can). Ve elbette dergimizin ‘elebaşı’ ve ‘başimamı’ı Feyzullah Akgündüz dostumuzun her sayı özenle hazırladığı, vazgeçilmezimiz “Böyle Buyurdu Partoş” ve “ZDK Sözlük”ü ve Arka Sayfa Güzeli (Mehmet Faruk Habiboğlu)’mizi atlamayalım. Üstat, Böyle Buyurdu Partoş’da gemileri yakmış bu sefer, militan-derviş bir yaşama çağırıyor okurları: “Nefes alamadığını hissettiğinde yaşamaya başlarsın.” Dehşete kapıldım reşmen. Önemli bir de tespiti var: Nietzsche yanılmış: “Pandora’nın Kutusu’ndan en son çıkan umut değil, hesapmış.” Bunlar tadımlıktı, gerisi Zil’de tabii ki.
İyi okumalar…
Otuz birinci sayıda buluşmak dileğiyle şen ve esen kalın…
“3… 2… 1… Kayıt! Hayat akıyor!”
Osman Akyol
Zil dergisini bulabileceğiniz yerler:
Beyoğlu Mefisto (İstiklal Caddesi)
Kadıköy Mefisto (Bahariye Caddesi)
Semerkant Kitabevi (Beyoğlu Süslü Saksı Sokak)
Ağaç Kitabevi (Fevzipaşa Caddesi-Fatih Camii karşısı)
Paşa Kitabevi (Kocamustafapaşa Meydanı)
Cerrahpaşa Otobüs Durağı gazete büfesi
İrtibat:
E-Mail: zildergisi@gmail.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.