KİTAP İNCELEMESİ
Ateşle Dans… Fabrikalarda makine başında geçen bir ömür, ancak bu kadar sahici ve duygulu bir kitaba dönüşebilir. Çeşitli sanayi kuruluşlarında yirmi yıl bakım onarım teknikeri olarak çalışan ve işyeri baş temsilciliği düzeyinde sendikacılık yapan Celal İlhan, işçilerin çalışma ortamını yansıtan öyküleriyle dikkat çekiyor. Kitaptaki öyküler yaşanmışlığın, alın terinin ve emeğin öyküleri. Hepsi o kadar canlı ki, öykü bitiyor ama okur olay üzerinde düşünmeye devam ediyor.
Kanguru Yayınları tarafından 2. baskısı yapılan kitabın “Sunu” sayfasında, 2005 ve 2007’de yayımlanan “Ateşle Dans” ve “Dokunan” adlı kitaplarda yer alan öykülerin, bu kitapta toplandığı belirtiliyor. Celal İlhan “Ateşle Dans” dosyasıyla, 2003’te Sağlık Emekçileri Sendikası, Kültür ve Sanat Özendirme Ödülünü alırken, kitabın içinde yer alan “Altmış Beş Metrede” başlıklı öykü Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri yarışmasında birincilik ödülünü almış. Akıcı anlatımıyla ilginizi çekecek olan kitapta toplam 29 öykü bulunuyor.
Celal İlhan öykülerinde, çok iyi tanıdığı iş yeri ortamını ve işçileri, gerçekçi ve etkileyici bir üslup ile anlatıyor. Zaman zaman verdiği teknik bilgiler ve terimler, öykülerin inandırıcılığına katkı sağlıyor. Özetle, ne yaşadıysa hepsi öykülerine konu olmuş. İş kazaları, işverenin davranışları, sendikal hareketlerin önünü kesmek için yapılan oyunlar… Bu arada, işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarına parmak basmış. Kişisel gibi görünen ayrıntılar, aslında çağımızın sorunları. Celal İlhan, kapitalizmin insan öğüten tuzaklarına, kentleşme ve diğer nedenlerle, değerlerin yok olması sonucu erdemli bireyin içine düştüğü çatışma durumuna da ele alıyor. Bu kadar mı? Öykülerinde ayrıca, bir Anadolu gencinin aşkları, kavgaları ve özlemleri de var. Tip ve karakter çizme konusunda oldukça başarılı. Öykülerindeki vefa duygusu gözden kaçmıyor. Mekân ise, Yozgat’ın çevre köyleri, Yerköy ilçesi, Tuzla Ocakları, fabrikaların bakım-onarım atölyeleri.
Celal İlhan, diline özen gösteren bir yazar. Dilini düzgün, hatta sanatsal olarak kullanıyor. Türkçe bilincinin gelişmesinde Köy Enstitülü yazarların yapıtlarının ve o ustalarla kurduğu dostlukların büyük etkisi olduğunu belirtiyor. “Yazar, dilin doğru, öz, yalın ve arı kullanımından sorumludur. Günümüz yazınında, bu konuda alabildiğine özensizlik dikkat çekiyor. Yazarların dille, Türkçeyle istedikleri gibi oynamaya hakları yoktur. Toplumuzun sorunlarını yazmak, onları gündemde tutmak görevimiz ve sorumluğumuzdur” diyor.
“Ateşle Dans”, Wallraff’ın kurguları gibi değil, yaşamın ta kendisi. Bir solukta okuyacağınız bu kitabı, Online kitap sitelerinden ve Kanguru Yayınlarından temin etmek mümkün.
Ahmet Zeki Yeşil
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Çok rastlanmayan bir alan emek öyküleri alanı.
Usta yazarlar, eleştirmenler emek öyküleri yazmayı özendirmeli.
Sevgili Yeşil’in bu gönendirici yazısını bu anlamda kaleme aldığını düşünüyorum.
Teşekkürlerimle👏🏻