Üretkenliğiyle Dikkat Çeken Bir Yazar: Erdal Çakıcıoğlu

Ağırlıklı olarak çocuk kitapları ve her kesim için ayrı ayrı eserler kaleme alan, emekli Türk dili ve edebiyatı öğretmeni ve yazar Erdal Çakıcıoğlu üretken bir yazar olmanın yanı sıra, makale..

Üretkenliğiyle Dikkat Çeken Bir Yazar: Erdal Çakıcıoğlu
447 views

Ağırlıklı olarak çocuk kitapları ve her kesim için ayrı ayrı eserler kaleme alan, emekli Türk dili ve edebiyatı öğretmeni ve yazar Erdal Çakıcıoğlu üretken bir yazar olmanın yanı sıra, makale ve söyleşileriyle de edebiyatın her alanında var olmaya devam etmektedir.

Emekli Türk dili ve edebiyatı öğretmeni ve yazar Erdal Çakıcıoğlu’nun hayatını ve edebiyat alanındaki eserlerini ”Beşinci Sanat” okurları için paylaşıyoruz. Gelin, Erdal Çakıcıoğlu’nu yakından tanıyalım.

ÇOCUKLUKTA BAŞLAYAN EDEBİYAT MERAKI

8 Şubat 1952’de doğdu. Babasının memur olması nedeniyle ilk ve ortaöğreniminin bir bölümünü Anadolu’nun çeşitli yerlerinde, çeşitli okullarda okuyarak sürdürdü. Lise öğrenimini memleketi Ardahan’da tamamladı. İlk gençliğinin ve gençliğinin en güzel, en verimli yıllarını da orada, memleketinde geçirdi. Yükseköğrenimini Erzurum’da tamamladıktan sonra, Mayıs 1978’de Göle Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı.

1979 Kasım’ında İstanbul’a, Çağlayan Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı. Otuz yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, Ahmet Buhan Lisesi’nden emekli oldu. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra, çeşitli yayınevlerinde editörlük, yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. Edebiyatın her türünde, çok sayıda eseri vardır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

 

Yazma ve çizme merakı daha çocukluk yıllarında başladı. Önce mahalle aralarında çizgi roman çizimleriyle ve minik öykülerle başlayan bu coşkulu serüven, okulların duvar gazetelerine taşınarak sürdü. Ancak edebiyatla ciddi anlamda ilişkisi, lise öğrenimi sırasında katıldığı bir öykü yarışmasında aldığı birincilikle başladı. Önce yerel gazetelerde başlayan öykü ve şiir serüveni, yükseköğrenimi sırasında Öykü dergisiyle başlayıp diğer ulusal dergilere taşınarak sürdü.

Öğretmenliğinin yanı sıra çizgi roman ressamlığı yaptı; çizgi film çalışmalarına katıldı. Bu arada katıldığı çeşitli öykü ve şiir yarışmalarında birincilik ödülleri aldı. Ve öykü ve romanları gazete ve dergi sayfalarından kitaplara taşındı. Yetişkinler için ürettiği öykü ve romanların yanı sıra, çocuk ve gençlik edebiyatına da ağırlık verdi. Çocuklar ve gençler için birçok eser üretti.

Erdal Çakıcıoğlu’nun Eserleri:

Can Dostum (Cancan, çocuk romanı)
Canım Annem (Cancan, çocuk romanı)
Duyuyor musun Yorgo (Yaba, öykü)
Düş Gemisi (Akvaryum, ilk gençlik bilim kurgu romanı)
Elçi/ Hasuto (Baraka, distopik romn)
Güneş Çiçeği (Cancan, çocuk romanı)
İzci Kampı (Cancan, çocuk romanı)
Kayıp Ada (Tolstoy, ilk gençlik mitolojik roman)
Kır Zincirini Prometheus (Yakamoz, mitolojik roman)
Kibele’nin Kızları (Tolstoy, mitolojik roman)
Kuki (Baraka, ilkgençlik romanı)
Kutlu Ağaç (Cancan, çocuk romanı)
Mahallenin Çocukları (Tolstoy, ilk gençlik romanı)
Orta Oyunu (Baraka, polisiye roman)
Otobüs (Akvaryum, öykü)
Sünepe (Baraka, kara gülmece roman)
Şaşkın Hırsız (Cancan, çocuk romanı)
Umut Öğretmen (Cancan, çocuk romanı)
Uyan Dimme Gün Işıyor (Yakamoz, roman)
Yeniden Bahar (Cancan, çocuk romanı)

Oyunları:

Leyleğimi Arıyorum (Akvaryum)
Oyun (Akvaryum)
Önce İnsan (Akvaryum)
Sevgi’ydi Adı (Akvaryum)
Tutsak (Akvaryum)

Derlemeleri:

Keloğlan Masalları, Nasrettin Hoca Fıkraları, Altın Kalemler (20 kitap), Ben Evliya Çelebi (10 kitap), Dedem Korkut Diyor ki (4 kitap), Beydaba’dan Masallar (6 kitap), Dünya Edebiyatından Seçme Yazarlar Seçme Öyküler (seçki), Kültür Hazinem (25 kitap), Seçme Sözler, Keloğlan’dan Masallar, Atatürk’ten Seçme Öyküler, Seçme Nasrettin Hoca Fıkraları, Süper Bilmeceler (3 kitap).

Araştırma- İnceleme ve Sözlükleri:

Türk Atasözleri Sözlüğü, Türkçe Deyimler Sözlüğü, Türkçe Sözlük, Büyük Türkçe Sözlük, Resimli Türkçe Sözlük, Yazarlar ve Şairler Sözlüğü, Eş- Mecaz ve Zıt Anlamlı Kelimeler Sözlüğü, A’dan Z’ye Türkçe Sözlük, İlköğretim Türkçe Sözlük, Ortaöğretim Türkçe Sözlük, Liseler İçin Türkçe Sözlük, İmla Kılavuzu.

Beşinci Sanat olarak, yazar Erdal Çakıcıoğlu’na edebiyatımıza kazandırdığı eserler için teşekkür eder; üretkenliğinin devam etmesini dileriz.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.