Tuğçe Yerdelen Söyleşisi / Mesut Şenol: “Bırakınız Herkes Şiir Yazsın”

Tuğçe Yerdelen, 13 şiir kitabı Türkçe-İngilizce olarak yayımlanan Şair-Yazar Mesut Şenol ile hayat hikayesini, edebiyatı ve şiire bakış açısını konuştu. Küçük Menderes Gazetesi’nde 17 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan söyleşinin bir..

Tuğçe Yerdelen Söyleşisi / Mesut Şenol: “Bırakınız Herkes Şiir Yazsın”
254 views

Tuğçe Yerdelen, 13 şiir kitabı Türkçe-İngilizce olarak yayımlanan Şair-Yazar Mesut Şenol ile hayat hikayesini, edebiyatı ve şiire bakış açısını konuştu. Küçük Menderes Gazetesi’nde 17 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan söyleşinin bir bölümünü “Beşinci Sanat” okurlarıyla paylaşıyoruz.

Tuğçe Yerdelen: Türkiye’nin dışında; Almanya’da, Romanya’da ve Sırbistan’da yayınlanan şiir kitabınız var. Ülkemizden kilometrelerce uzaktaki okurlara seslenmek nasıl bir duygu?

Mesut Şenol: Yurt dışında kitaplarınız yayımlanınca çok ama çok mutlu oluyorsunuz. Hele kitabınızın lansmanına ya da festival vb. bir etkinlik dolayısıyla tanıtılmasına bizzat katılmışsanız, duyduğunuz sevinç ve gurur katlanıyor. Orada kendi dilinizi ve ülkenizin kültürünü de tanıtmış oluyorsunuz. Bunun güzel bir örneğini, Sırpça yayımlanan “Aşk Ölmez” adlı şiir kitabımın Belgrat Kitap Fuarında lansmanı sırasında büyük bir keyifle yaşadığımı, yabancı ülkelerdeki festivallerde, Türkçe dışındaki dillerde şiirlerimin yerel şairler-sanatçılar tarafından seslendirilmesini duygulanarak dinlediğimi belirtmeliyim. İtalya’da yayımlanan kitabım için, İtalyan bir ressamın bir eserini kapak resmi olarak vermesi bir başka gönendirici durumdu benim için.

Tuğçe Yerdelen: Genç şairler, orta yaşta ve ileri yaştaki şairler, kısaca şairler ve onların şiirleri… Dergilerde, gazetelerde paylaşılan şiirleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Herkes şiir yazıp, şair olabilir mi? Bunun bir kıstası vardır? Daha geniş kapsamlı olarak ise şunu sormak istiyorum: sizce kime şair denir?

Mesut Şenol: Aslında şiir ve şiirde kullanılan gündelik dilin sınırlılıklarından da kurtulabilen dil, insanlığın en eski kendini ifade biçimi. Dilin gelişiminde insanlar önce doğal olaylar, tehlikeler, keyifli anlar karşısında duygularını haykırışlar, inleyişler, çığlıklarla anlatmaya çalışmış, bu noktadan sonra çıkarılan sesler yavaş yavaş kodlanarak hecelere, sözcüklere ve anlamlı söz dizimlerine evrilmiş. Şiirsel anlatım dolayısıyla daha o ilk evrelerde, duygu yoğunluğunu yansıtan bir araç olmuş. Daha sonra mantıklı, düz yazı biçemi gelişmiş. Burada varmak istediğim nokta şudur: Bence herkes şiir yazabilir. Yazmayı denemelidir de. Kimse, şiir yazılmanın koşulları konusunda kesin bir sınırlama getiremez. Zaten şiir hem kişisel hem de duygusal ruhsallığı yansıtan bir ifade biçimidir. Yabancı ülkelerden pek çok şairin şiirini çevirdiğim için rahatlıkla size, bir ülke şairinin hem kendi öznel-kişisel ruh-duygu halini yansıtan şiirler yazdığını hem de bu şiirlerin ne denli öznel olurlarsa olsunlar, onu yazanın içinde bulunduğu toplumsal kültürün ve ruhsallığın izlerini taşıdığını söyleyebilirim.

Kime şair deneceği konusunda bir kısıt ve koşul olmamakla birlikte, “iyi şair”, “beğenilen şair”, “toplumun sevdiği, halka mâl olmuş şair” vb. sıfatlar, şiir konusunda bir uğraş, beceri ve başarı gösteren kişilere doğal bir süreç içinde verilebilmektedir. Bu nitelikleri kazanma, edinme, çoğu zaman şiir çevrelerinde bulunma, dergi ve seçkilerde, şiir dinletilerinde, festivallerde yer alma yoluyla hız ve kolaylık kazanabilmektedir. Bırakınız herkes şiir yazsın; yazılan şiirler ve onu yazan şairler arasından bazıları, öne çıkacaktır nasıl olsa!

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.