Sanat ve Sistem / Melda Vatancı

/ 2 Nisan 2023 / 74 views / yorumsuz
Sanat ve Sistem / Melda Vatancı
Bazen toplumlar karanlığa doğru ilerlediği zaman sanatın da bundan nasibini aldığı düşüncesi doğru mudur? Kötülük ve ahlaksızlık her yanı sardığında bile buna rağmen sanat var olabilir mi? Toplum,düşünce ve üretim gibi daha birçok konuda varlığını bir araya toplamaktadır.Çetin virajlardan geçen kitleler, bireyselliği yok saydığı zaman sanatçıdan bir şey beklemesi doğru mudur?
​ ​ Bu sorulara bakıldığın da​ bu problemler tüm dünyanın sorunu olarak insanlara kendisini gösterecektir.Toplum kendi değerlerini putlaştırırsa sanatçı bu duruma nasıl tepki vermelidir?
​ ​ Dünya tarihine baktığımızda bilim adamlarının buluşlarının tarihi nasıl değiştirdiğini görebiliyoruz.Sistem kendisini devam ettirme adına bu tarz buluşlara destek olmuştur.Unutulmamalıdır ki sisteminde kendi içinde çeliştiği ve açmazlara girdiği zaman vardır.Sanat topluma bir aynaysa bunları göstermek görevi değil midir? Eğer sanatçı bunları gösteremiyorsa ve sürü psikolojisiyle ilerliyorsa ne derece kendisine sanatçı denilebilir?
​ ​ ​ Yanlışları görememek ve içsel bir körlük yaşamak her toplumun başına gelebilir. Bu yüzden toplumun ,entelektüel insanlara ve sanatçılara her dönem ihtiyacı vardır. Bu içsel körlüğü aşmanın en önemli yolu farklı fikirleri okuyabilmek ve yazabilen insanların da artmasını sağlamak olabilir. Bazen bir resim, bazen bir tiyatro sahnesi ya da okunan kısa bir paragraf​ insanın içindeki ezoterik putların yıkılmasına katkıda bulunacak ve içsel körlüğü aşmasına vesile olacaktır.
Melda Vatancı
Benzer Konular
Mânalar Var Bizi Deryalara Sürükleyecek / Züleyha Tuna
Tevafuk ile tesadüf arasında ki ince çizgiyi yaşamak. Tesadüfe verilme ihtimali olmayan İlâhi gücü hissederek kadere teslim olmak… Hayatımızda karşılaştığımız birçok olaylar ve dönüm noktaları vardır. İçinden çıkılmaz zannettiğimiz, zannede..
Züleyha Tuna yazdı: Çocukların Senaryosu
Okulların kapanmasına sayılı günler kala kimi aileleri tatil telaşı sararken, kimi aileler değişmeyen monotonluk da geçirecek tatili. Çocukların telaşı ne acaba? Evlatlarımızın beklentisi nedir? Nasıl bir tatil hayali kuruyorlar? Çocuklarımızın..
Fatma Türkdoğan yazdı: “Bayram Çoşkusu”
“23 Nisan’da “Çocuğum” ben 19 Mayıs’ta “Gencim” 30 Ağustos’ta “Zafer’im” 29 Ekim’de “Cumhuriyet’im” Çünkü ben: Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Emanetlerinin bekçisiyim…” Üstteki şiirin kime ait olduğunu bulamadım maalesef nette. Çok beğendiğim..
Hangi Tiyatroda Oynuyorsunuz Beyler?
Josef K.’nın davası “Bir köpek gibi!” olan sona yaklaşırken onun cellatlarını bizzat biz de tanımış oluruz. “Frank giymiş, soluk yüzlü ve şişman kimselerdi.” Dönemin modasına göre oldukça şık, Çehov’un açlık..
Muzaffer Orucoglu yazdı: “Şiir”
Şiir, dilin insan doğasında ve ağzında özgürce cevlan edişinden, aktif hale gelişinden önce, bilinç ve duygu dünyasında, dil ile birlikte vardı. Birbirlerinin varlık şartıdır şiir ile dil. Şiirin kendine özgü..

Yorum yaz