ANLATI
Size bakış açısı, açı derecesinin genişliği ya da darlığı, kapsama yeterliliği gibi görülmesi gereken, dikkat edilmesi gereken odak noktasını da yazmaya çalışacağım. Öyle ya, her olay için, her tutum ve gelişme, kararlar için fikirler üretip eyleme geçiyoruz. Fark ettiniz, farkındasınız ki yorum ve değerlendirmelerimiz de farklı, yorum ve değerlendirmelerimiz sonucu aldığımız kararlar ve eylemlerimiz de farklı, hep farklı diyemesek de ekseriyetle farklıdır.
Tımarhanenin birinde bir gün isyan çıkmış. Deliler salon gibi bir yerde toplanmış, sağı solu dağıtıyorlarmış. Doktorlar filan, hiç kimse yaklaşamıyormuş; deli ya!.
Hastanenin başhekimi
“Bir şey yapmak lazım” demiş ve odasına gidip kitapları karıştırmaya başlamış. Bir süre sonra odasından çıkmış ve diğer doktorlara şöyle demiş.
“Şimdi doktorlardan biri soyunup koşa koşa delilerin yanına gidecek ve ‘Ben canlı bombayım’ diye bağıracak, literatüre göre başaracağız!..’
Doktorlar kendi aralarında birini seçmişler ve çırılçıplak soymuşlar. Kapıyı açmışlar ve
“Hadi şimdi!..” demiş başhekim…
Çıplak doktor başlamış koşmaya ve bağırmaya:
“Ben canlı bombayım, ben canlı bombayım patlayacağım…”
Deliler bakmışlar doktora. Sonra yakalayıp pencereden aşağıya atmışlar.
“Eyvah!..” demiş başhekim…
“Literatüre göre yeniden denememiz lazım” deyip başka bir doktoru soymuşlar ve onu da yollamışlar delilerin arasına…
O da çıplak bir vaziyette dalmış delilerin arasına:
“Ben canlı bombayım patlayacağım” demiş…
Onu da atmışlar pencereden deliler…
Başhekim bakmış ki olmuyor…
“Ben gidiyorum!..” demiş . O da soyunmuş diğerleri gibi dalmış odaya… Deliler bir bakmışlar!.. Sonra hepsi odalarına kaçırmışlar. Şaşırmış tabii ki doktorlar. Sonra araştırma yapmışlar onu neden pencereden atmadılar diye…
Delilere sormuşlar:
“Diğerlerini aşağıya attınız da onu neden atmadınız?”
Deliler hep birlikte cevap vermişler:
“Onun fitili kısaydı… Her an patlayabilirdi…..”
Kurgu da olsa mizahi fıkra içeriğinde yazılmış bu metin az tebessüm etmemiz dışında hangimize nasıl bir düşünce katmanı oluşturdu, bilmiyorum! Bildiğim ise karara varırken karar öncesi yaşadıklarımız, beynimizde biriktirdiklerimiz, meseleye hangi açıdan bakıp nereye ve hangi hassasiyetle odaklandığımız, etkileşim içinde olduğumuz figür ve diğer birçok şey vardır ki, etkendir. Aldığımız kararlar ve uygulama içerisinde olduğumuz eylemlerimizin doğru ve isabetli olması içinde tüm aşamaları doğru, mantıklı; açı ve odak tespitinin de çözüm bekleyen problemle ilintili olması gerekir.
Mir Murat Demir
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.