Kaan Tanyeri’den, “Tuğrul Keskin ve Ürperti” Söyleşisi

/ 21 Nisan 2023 / 78 views / yorumsuz
Kaan Tanyeri’den, “Tuğrul Keskin ve Ürperti” Söyleşisi

20 Nisan 2023 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin Kitap Ekinde, Kaan Tanyeri’nin, Şair Tuğrul Keskin ile gerçekleştirdiği bir söyleşi yer aldı. Söyleşide, Tuğrul Keskin’in 16. kitabı “Ürperti”, şiir yaşantısı, şiire bakışı, şairin gelenek ile ilişkisi konu edildi. Söyleşinin bir bölümünü “Beşinci Sanat” okurlarıyla paylaşıyoruz.

Kaan Tanyeri: Günceliğin getirdiği sayısız sorun karşısında duyarlılığını ve umudunu yitirmeyen bir şair olarak toplumcu gerçekçi şiiri “Ürperti”yle yaşatmaya devam ediyorsunuz. “Ürperti”nin şiir yolculuğunuzdaki yeri nedir?

Tuğrul Keskin: Öncelikle son beş yılın şiirleri olduğu için önemli. Daha da önemlisi; bir beş yıl daha çekmişiz, demektir bu dünyanın kahrını… Benim şiirim genel olarak acının, isyanın, direnişin, aşkların şiiridir. Ben kötüden ya da insandaki eksiklikten daha çok tamamlanmışı ve iyi olanı görerek yazmaya çabalıyorum. Sözgelimi şiirini yazdığım insanın teslimiyetini görmek yerine onun mücadele isteğini, isyanı görürüm. Benim şiirim insanı geleceğe hazırlar. “Ürperti”nin şiir yolculuğumdaki asıl önemi ise şurada: 43 yıllık şiir yayınlama yaşantımın yirmi üç yılını büyük bir “ürperti”yle geçirdim. Bütün kahırlı zamanların bitişi gibi, ürpertiyle geçirdiğim zamanın bitişini bu kitapla göreceğim.

Kaan Tanyeri: Karanlığa karşın umudunu yitirmemiş bir şair, iyimser dizeler… Bu iyimserlik, 40 Kuşağı’nda baskın olmasa da evrensel toplumcu gerçekçi anlayışın bir ilkesi. “Ürperti”den hareketle iyimserlik ve umut açısından poetikanızı değerlendirir misiniz?

Tuğrul Keskin: Ben; eşit, kardeş ve sınırların olmadığı bir dünyada yaşama özlemi olan bir şiir emekçisiyim. İnsanı varlığının bütün eksik ve fazla yönleriyle kabul ederim, “insana özgü hiçbir şeyi yabancı görmem”. İşte, bu diyalektik bakış açısı ve yaşam tarzı kişiyi iyimser ve kötülükler karşısında umutlu, dirençli yapabiliyor. Bizim öncülümüz kuşağın insanları (şairleri, yazarları, komünistleri) büyük acılar çektiler, yaşadılar ama en umutsuz anlarında bile umutla düşlediler ve yazdılar; geleceğe (bizlere) umutlu düşünceler, şiirler, metinler bıraktılar. Bunun için hiçbirimizin umutsuz olmaya hakkı yoktur. Çünkü umutsuzluk bir yanıyla yenilgidir. Yenilgiyi asla kabul etmem, edemem! İnsan bilinçli ve bağlı bir varlıktır. O bilinç, bizleri geçmişimize bağlar ve oradan da geleceğe kuşkusuz…

Kaan Tanyeri: Ürperti’nin uzam ve zamanla olan yönüne değinmek isterim. “Dünyanın her yerinden odamıza sızan acılarımız…” gibi dizelerinizden de çıkarımlanacağı üzere dünyayı esenliksiz bir uzam olarak görüyorsunuz. Bu nedenle esenlik arayışına çıkarak aradığınızı memleketinizde, çocukluğunuzda ve İzmir’imizde buluyorsunuz. “Anneli evimizdeki gibi huzurlandım” ve benzeri dizeleriniz, psikolojik açıdan bize bunları sunuyor. Bu konuda neler söylersiniz?

Tuğrul Keskin: Dünyamızı, yaşamlarımızı kuşatan yeniçağın acıları çok sarsıcı. Yalnızca şiir yazan birisi açısından değil en sıradan insan için de, doğa için de, diğer canlılar için de böyle. Yine de bunca acıdan umutla bir esenlik, iyilik çıkarmaya çabalıyorum…“İnsanın tek yurdu çocukluğudur” diyordu birisi. Evet, böyledir. Belki bunun için durmaksızın çocukluğuma, annemin yaşadığı günlere ve Iğdır’daki karlı fakat sıcak evimize dönüyorum. Evet, sıcaklığı, şefkati, merhameti, umudu yeniden yeşertmeyi çocukluğumun labirentinde arıyorum bazen ama hangimiz yapmıyor ki!

Ürperti / Tuğrul Keskin / Everest Yayınları / 134 s. / 2023

Beşinci Sanat

Benzer Konular
Tuğçe Yerdelen Söyleşisi / Mesut Şenol: “Bırakınız Herkes Şiir Yazsın”
Tuğçe Yerdelen, 13 şiir kitabı Türkçe-İngilizce olarak yayımlanan Şair-Yazar Mesut Şenol ile hayat hikayesini, edebiyatı ve şiire bakış açısını konuştu. Küçük Menderes Gazetesi’nde 17 Nisan 2023 tarihinde yayımlanan söyleşinin bir..
René Char çevirmenleri  Zarife Biliz ve Işık Ergüden‘le Gazap ve Muamma üstüne
Adil İzci, “kitap-lık” dergisinin Mart-Nisan 2023 sayısında, René Char’ın “Gazap ve Muamma”sını Türkçeye çeviren Zarife Biliz ve Işık Ergüden’le bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşinin bir bölümünü “Beşinci Sanat” okurlarıyla paylaşıyoruz. …..
Fatma Türkdoğan Röportajı – Hazırlayan: Mehmet Bahçeci
Öykü türündeki son kitabı “Dilsizin Ağıdı” ile edebiyat severlerden tam not alan Fatma Türkdoğan’la beraberiz. Türkdoğan’a hem büyük beğeniyle okuduğumuz yeni kitabı hakkında hem de genel anlamda edebiyata ve güncel..
Gülten Doğruyol İncesu’nun “Muzaffer Oruçoğlu” Söyleşisi Ghoroob – Gün Batımı Dergisinde Yayınlandı.
Gülten Doğruyol İncesu’nun Muzaffer Oruçoğlu ile gerçekleştirdiği söyleşi, İran’da yayınlanan Ghoroob – Gün Batımı dergisinin 27. sayısında Farsça ve Azerbaycan Türkçesiyle yayımlandı. 23 Ekim 2022’de geçirdiği kalp krizi sonucu genç..
Ange Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Elif Doruk Budak ile Birlikte
Ange Yayınları Nisan 2022 tarihi itibariyle kuruldu. Üç ay gibi kısa sürede 10’dan fazla kitap yayımladılar. Yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni Elif Doruk Budak ile geçen bu süreyi ve yol haritaları..

Yorum yaz