Heybet AkdoÄŸan yazdı: “Renklerin Senfonisi ve Nihat Kahraman”

ETKÄ°NLÄ°K / SERGÄ°

Heybet AkdoÄŸan yazdı: “Renklerin Senfonisi ve Nihat Kahraman”
169 views

Sanat, insan yaşamını karanlıklardan kurtarıp, bireye sıradan yaşamdan daha üstün idealler sunar. Sanatın ve sanat eserlerinin bireyde ve toplumda işlevsel yönü olduğu kadar, bireyin ve toplumun hayatında estetik tavırların gelişmesini de sağlar.

Sanat, bireyin ve toplumun hayatında ayrılmaz bir yer teşkil eder. Çünkü her nereye bakarsak bakalım her yerde muhakkak karşımıza sanatsal çağrışımlar ve sanatsal tasarımlar çıkmaktadır. Sanatsal çağrışımlar ve tasarımlar; günlük giydiğimiz elbiselerimizde, dinlediğimiz müziklerde, kullandığımız eşyalarda farklı farklı çağrışım ve tasarımlarla hep bizimledir. Böylece bireyin ve toplumun yaşamında estetik tutumlar az ya da çok, bilinçli ya da bilinçsiz olarak devamlı vardır.

Sanatsal ürünler hayatımızın her alanında olmakla birlikte, bilinç dünyamızla da özdeşleşir. Doğal olarak sanatın olduğu her yerde kişiliğimiz, sanatın sunduklarının bir parçasıdır. Her sanat ürünü içinden süzüldüğü toplumsal yapının ürünüdür. Bir sanat ürününde toplumsal ruh halini derinlemesine keşfedebiliriz. Bununla birlikte sanat, toplumu sanatçı aracılığı ile ve sanatçının yarattığı kişiliklerle, toplumsal ruh yapısıyla bir araya getirerek, yaşamımızı anlamlandırır ve çözümlememize yardımcı olur.

Resim sanatı ve bu sanatı icra eden ressamlarda sıralamış olduğumuz sanatsal katkıların ortaya çıkmasına destek olurlar. Bir ressam çizdiği resimlerle çağın, bireyin ve toplumun hayatında yer alan bütün öğelerin âdeta tahlilini yapar. Bir resimle bireyin ve toplumun zihinsel dünyası yeniden şekillenebilir. Resim sanatı bireyin ve toplumun bilinç düzeyini ve düş gücünü besler.

Ressam Nihat Kahraman’da, resim çalışmalarıyla topluma hizmet etmek için ve sanatın gücünü topluma göstermek için, ” Renklerin Senfonisi” adlı sergiyle, 12 Ekim tarihine kadar Ankara’da, Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergide sanatseverlerle buluÅŸmaya devam ediyor.

Sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Nihat Kahraman, Batı ve DoÄŸu kültürlerinin etkileyici senteziyle, Ankara’da sanatseverlerle bir arada. Serginin teması Batı odaklı insan anlayışı yerine doÄŸaya odaklanmış DoÄŸu felsefesinden ” özdeÅŸ” görseller taşıyor.

Nihat Kahraman’ın resimlerindeki lekesel anlatım biçimi, resim severleri soyut bir dünyaya davet ederken, doÄŸanın kutsallığına ve renklerin ifade gücüne ayrı bir anlam yüklüyor.

Åžimdiye kadar pek çok ödül kazanan Nihat Kahraman, kendi ifadesiyle; resimleri varlık ile yokluk arasındaki bir mekâna yerleÅŸtirmeye çalışıyor. Kahraman’ın resimlerinde yine kendi anlatımıyla; çok boyutlu yaÅŸam iliÅŸkilerinin görsel saptamaları mevcut ve ayırt edici çizimler, Kahraman’ın resim sanatının ana öğelerini oluÅŸturuyormuÅŸ.

Sanat ve sanat eserleri, insan yaşamının belli zaman dilimlerinin sembolleşmesini; bireyin yaşamının o anki bölümünün kayıt altına alınmasını sağlar. Örneğin bir resmi ilk kez gördüğümüzde, o resmin, kişinin bilincinde sembolleştirip kayıt altına aldığı an, o zaman diliminin yeni bir anlama kavuşması ve ölümsüzleşmesidir. Nitekim sanatçı eserlerinde bir olayı, bir mekânı ya da bir olguyu tasvir etmişse; şimdiye kadar bildiğimiz olayın, mekânın ve olgunun farklı yönlerini ve fark edemediğimiz detaylarını sunmuştur. Sanatın gücü bu nedenle eşsizdir.

Sanat, içinde yaşadığımız her şeyi daha bilinçli, daha detaylı idrak etmemize yardımcı olur. Sanatın içinde yaşadığımız ortamla ilgisi olduğu kadar, evrensel boyutu da vardır. Sanatın ve sanatçının dünya insanları arasında bir köprü görevi görmesi, sanatın ve sanatçının belirli sınırlar içinde yetinemeyeceğini bizlere göstermektedir.

Bugün Nihat Kahraman’ın Ankara’da sergilenen eserlerini sadece ülke içiyle sınırlı tutamayız. Aynı eserler dünyanın farklı bölgelerinde sergilendiÄŸi zaman, sanatseverler tarafından aynı ilgiyi görmeye devam edecektir. Çünkü sanat toplumların içine haps olduÄŸu (psikolojik, sosyal, siyasal,ekonomik) tüm karanlıkları, aydınlıkla buluÅŸturur.

Sanat ve sanatsal çaÄŸrışımlar toplumlara statik bir yaÅŸamın ötesinde yeni idealler aşılar. Bu kapsamda Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde, Nihat Kahraman’ın eserleri görülmeye deÄŸer diye düşünüyorum.

Heybet AKDOÄžAN

Yazarın diÄŸer yazıları için tıklayınız…

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.