Heybet AKDOÄžAN yazdı: Refik Anadol’un “MoMA” BaÅŸarısı

SANAT

Heybet AKDOÄžAN yazdı: Refik Anadol’un “MoMA” BaÅŸarısı
107 views

Mimarlık sanatsal bir etkinliktir, mimarlık estetiktir. Mimarlık bu yönüyle real ve irreal varlık alanlarından oluşmuş integral bir varlığın sanatıdır. Mimarlık kendine özgü bir mekân ve biçim ortaya koyduğunda mimari bir sanat oluşturur.

Mimarlığa bu bilinçle baktığımızda, mimarlığı sanat dallarından ayırt edemeyiz. Sanat yapıtlarının varlık şekli, ontolojik yapısı tarihsel ve kültürel olduğu kadar içinde bulunduğu zamanında aynasıdır. Sanat yapıtları, sanat dediğimiz fenomenin süreçleridir. Sanat yapıtlarının almış oldukları biçim, içerik ve anlam, sanatsal eserlerin üslûbunu izah eder.

Mimarlık sanatının ortaya koymuş olduğu her eser aynı zamanda mimarın ve eserinin üslûbunu ifade eder. Mimarlık bir kültür sanatı olduğu kadar, estetiğin pratiğe yansıyışını en somut şekilde gösteren ölçüler kabiliyetidir. Mimarlığın sanatını özümseyenler işlediği her yapıta ölümsüzlük katarlar. Bununla birlikte günümüz teknolojisinin gelişmesiyle, kitle iletişim araçları ve telekomünikasyon sistemleriyle ortaya çıkan bir medya sanat tarzı vardır. Bu sanatın gelişimi dijitalleşme ve internetin yaygın kullanımıyla birlikte gün geçtikçe ilerleyerek farklı boyutlara ulaşıyor. Medya sanatı sayesinde izleyiciyle çeşitli etkileşim ilişkileri, formları ve daha geniş üretim imkânları sağlanmaktadır. Dijitalizm ile birlikte, sanat yapıtı ve geleneksel izleyici arasındaki eser ilişkisi karşılıklı bir etkileşime dönüşerek; eserin canlılığı, izleyicinin ruhuyla bütünleşerek, medyanın hayatın merkezinde olması kolaylaşmaktadır. Bu sayede yapıtla, izleyici arasındaki sabit olan mesafe, yerini izleyiciyle mesafesiz bir bütünlüğe bırakıyor.

Medya sanatında gelişen bu özellikle birlikte, karşılıklı etkileşimin olduğu yeni bir sunuş yöntemi ortaya çıkmaktadır. Tüm bunları yüzeysel ve özet bir şekilde anlatmamın sebebi: Refik Anadol. Medya sanatçısı ve tasarımcısı olan Refik Anadol aynı zamanda bir mimardır.

Mimariyi ve medya sanatları veri bilimini yapay zeka çalışmaları ile buluÅŸturan bir isimden bahsediyoruz. Refik Anadol, dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan New York Modern Sanat Müzesi’ (MoMA) ne “Unsupervised-Machine Hallucinations” isimli eserini kalıcı koleksiyon olarak ekledi. MoMA’nın kalıcı koleksiyonuna giren ilk NFT eser olarak tarihte yerini alan “Unsupervised” eseri 29 Ekim’e kadar sergilenmeye devam edecek. Refik Anadol ve ekibi 2016’dan bu yana dijital arÅŸivlerden ve kamu kaynaklarından veri toplayarak bu verileri, makineli öğrenmeli- sınıflandırma modelleriyle iÅŸlemiÅŸ. Refik Anadol’un üç bölümlü dijital eseriyle iki yüz yılı aÅŸkın sanat yapıtı, yapay zeka teknolojisiyle yeniden yorumlanma olanağına sahip oldu. Anadol ve ekibi, yüz otuz binin üzerindeki parça meta veriyi bir makinenin zihnine iÅŸleyerek yapay zeka destekli sanatta, dikkatleri üzerine çeken bir çalışmaya öncülük ettiler. Sanatıyla sınır tanımayan Refik Anadol, duygu aktarımını herkesle paylaÅŸarak, sanatın gücünü insanların aklına ve kalbine aktarıyor.

Refik Anadol, zamana ve mekâna farklı boyutlar atfetmeye çalışıyor.

Ortaya koyduÄŸu çalışmalarının içerisinde herkesten bir parçanın olması ve tüm insanlığı makine zekası aracılığıyla, sınırları geniÅŸleyen kolektif bir hafızaya yönlendirerek bu hafızanın temsiliyetini üstlenmesi, sanat açısından oldukça kıymetli çalışmalar. Verileri kullanarak sanat eserlerine yeni ve farklı bir hayat kazandıran Anadol, 2016 yılında Google’ın ilk misafir sanatçı programında yer almıştı. Refik Anadol, sanatın insanları geleceÄŸe daha rahat hazırladığını düşünen sanatçılardan. Bu nedenle kendisi sanat alanında sınırsızlığa tutkulu bir ÅŸahsiyet. Daha çok yapay zeka ile ilgili çalışmalarıyla ön planda olan sanatçı Anadol, en çok makine zekasını estetize etmedeki yaratıcılığıyla biliniyor.

Yapay zeka, bilgisayar çağına girdiğimizden beri güncelliğini sürdüren ve insanlığın merak duyduğu bir konu. Sibernetik çalışmalar arasında kendine bir yer bulan yapay zekâ çalışmaları özellikle son on yıl içerisinde önemli gelişmeler kaydetmektedir. Büyük oranda bilgisayar gücüne ve enformasyon bilgisine ihtiyaç duyularak uğraşılan yapay zekâ çalışmaları, bir enformasyonu işlemenin ve modellemenin metaforu olarak bilinmektedir. Yapay zekâ çalışmalarıyla sanat alanında önemli gelişmelere imza atan Refik Anadol, yapay zekâ hakkında; yeni neslin daha çok vakit geçireceğini söyleyerek, gençlerin bu teknolojiyi daha fazla nasıl anlamlı kullanmaları gerektiği yönünde yeni projeler geliştiriyor.

Mimarlık, medya sanatı ve yapay zeka hakkında çeÅŸitli çalışmalar yürüten Refik Anadol, ilgilenmiÅŸ olduÄŸu sanat dallarını yapay zeka ile birleÅŸtirerek, yapay zekanın sınırlarını zorlamakta kararlı görünüyor. Anadol’un en güzel yanları, ürettiÄŸi eserleri toplumla paylaÅŸması ve geribildirim almaya yönelik duyduÄŸu hassasiyetlerdir. Ä°zleyicileriyle birebir etkileÅŸim kuran Refik Anadol, bu sebeple sosyal medyayı aktif kullanan bir sanatçı. Hayatı ve sosyal medyayı “bir sergi alanı” olarak gören Anadol, çalışmalarını merak edenlerle birebir iletiÅŸim kuracak kadar, izleyicilerine karşı doÄŸal ve yakın bir sanatçı. Refik Anadol’a baÅŸarılar diliyorum!

Heybet AKDOÄžAN

Yazarın diÄŸer yazıları için tıklayınız…

 

 

Ä°LK YORUMU SÄ°Z YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.