Fikir Sanat Ve Edebiyat Dergisi ”ZİL” Okurlarıyla Buluştu.

Fikir Sanat Ve Edebiyat Dergisi Zil’in 31. sayısı okurlarıyla buluştu. 5 yıldan beri okurlarına hizmet veren Zil dergisi, yine zengin içeriğiyle okurlarına merhaba diyor. Tanıtım Bülteninden : Selam dostlar, Dergimizin..

Fikir Sanat Ve Edebiyat Dergisi ”ZİL” Okurlarıyla Buluştu.
Yayınlanma: Güncelleme: 390 views

Fikir Sanat Ve Edebiyat Dergisi Zil’in 31. sayısı okurlarıyla buluştu. 5 yıldan beri okurlarına hizmet veren Zil dergisi, yine zengin içeriğiyle okurlarına merhaba diyor.

Tanıtım Bülteninden :

Selam dostlar,

Dergimizin otuz birinci sayısından hepinize merhaba…

Başkanlık seçimleri yapıldı. Ve beklendiği üzere seçimi iki buçuk milyon oy farkıyla ikinci turda Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Eski bakanlar milletvekili dokunulmazlığı zırhına bürünürken Kabine de büyük oranda yenilendi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan yeni kabinede Dışişleri Bakanı oldu. Ekonomide stagflasyon beklentisi var. Girdiği son seçimi de kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise istifası bekleniyor. Yeni asgari ücret 11 bin 402 lira olurken, 2022-2023 sezonu Süper Lig şampiyonu da Galatasaray oldu.

Özetle ülkede durum buyken dünyadan da benzer haberler var. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yeni bir aşamaya geçildi: Herson’daki Nova Kakhovka Barajı vuruldu, taraflar birbirini suçluyor. Rusya’nın paralı ordusu Wagner darbeye kalkıştı. Sonrasında Putin’den “yargılanmama” sözü alan Wagner lideri Yevgeniy Prigojin darbeyi sonlandırdı. Anlaşmaya göre Prigojin Belarus’a yerleşecek ve Wagner grubu da 1 Temmuz’da kendini feshedecek. Yunanistan açıklarında göçmen teknesi battı, 82 kişi öldü. Fransa’da Cezayir kökenli 17 yaşındaki Nahel’in polis kurşunuyla öldürülmesinden ardından Paris’in banliyölerinde göçmen isyanı başladı ve dalga dalga tüm Fransa’yı sardı. İsveç’te Kuran yakma eylemleri, NATO üyeliği konusunda Türkiye’den veto yeme pahasına, sürüyor.

Ünlü yönetmen Duygu Sağıroğlu yaşlılığa bağlı nedenlerden; eski ANASOL-D Hükümeti’nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Parkinson hastalığından; Türk Halk Müziği’nin usta ismi Nuri Sesigüzel kalp yetmezliğinden; eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürü Adil Serdar Saçan akciğer kanserinden; rock müziğinin kraliçesi Tina Turner kanser, felç ve böbrek yetmezliğinden; Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç beyin kanamasından; ‘her devrin adamı’ Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas yaşadığı sağlık sorunlarından; Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi lösemi hastalığından; dünyaca ünlü keman virtüözü, devlet sanatçısı Suna Kan nefes darlığından; Fransız düşünür ve sosyolog Alain Touraine kanserden; ünlü kantocu Nurhan Damcıoğlu kalp yetmezliğinden yaşamlarını yitirdiler.

Toprakları bol olsun, diyelim ve geçelim dergi gündemimize:

Bu sayımız da yine şiir ağırlıklı oldu dostlar: On şiirimize karşılık, Böyle Buyurdu Partoş, ZDK Sözlük ve yeni başlayan Okur Mektupları köşesini saymazsak, dört nesrimiz var: Dört nesrimizden ilki Tamer Uysal babanın yeni başlayan makale dizisinin ilki: “Çağdaş Eğitim, Çağdaş Üniversite I”. Kalan üç nesirden ise biri öykü: “Mucize XXII” (Işılay Dündar), diğer ikisi ise deneme: “Ya Şimdi?” (Mehmet Faruk Habiboğlu), “Gülümsemeye Dair” (Tarık Sancar Can). Birbirinden güzel, duygu yüklü şiirlerimize geçecek olursak: “Şeytan Bile Durduramaz Erguvanların Açmasını Baharda” (Hasan Çelikkol), “Baharlar Gelir Hep” (Sevgi Erol Öçal), “Akşam Pazarı” (Uğur Olgar), “Şiir Nedir?” (Hızır İrfan Önder), “Likör” (Mehmet Şirin Aydemir), “Oynuyorsun Çingene” (Cemal Karsavran), “Doymadım Baba” (Besim İmamoğlu), “Günah Çıkarma” (Şilan Uçar), “Arayacağım” (Adil Başoğul), “Aşkı İçinmiş” (Mustafa el-Mûcûri). Ve elbette dergimizin ‘elebaşı’ ve ‘başimamı’ı Feyzullah Akgündüz dostumuzun her sayı özenle hazırladığı, vazgeçilmezimiz “Böyle Buyurdu Partoş” ve “ZDK Sözlük”ü, Arka Sayfa Güzeli (Tatiana Kirillova)’mizi ve “Okur Mektupları”nı (Hasan Çelikkol) atlamayalım. Üstat, Böyle Buyurdu Partoş’da sınırları fazlasıyla zorlamış yine. “Aydınlanma kişiseldir” demiş örneğin. Ki öyledir belki ama suyun kaynama noktasından önceki kimyayı da değerli bulanlardanım ben. “Bulan, yanılır” demiş ki, çok yerinde bir tespit yapmış: Kendimizi bulmak dışındaki bütün “bulma”lar sorunludur zira. “Sırf eski diye ev telefonu cep telefonundan daha değerli/ahlaki/doğru değildir” demiş ki bittim bu aforizmaya. Eee muhafazakâr kesimler de bu kadar eskici (!) olmayacaklardı hacı…

İyi okumalar…

Otuz ikinci sayıda buluşmak dileğiyle şen ve esen kalın…

“3… 2… 1… Kayıt! Hayat akıyor!”

Osman Akyol

Zil dergisini bulabileceğiniz yerler:

Beyoğlu Mefisto (İstiklal Caddesi)
Kadıköy Mefisto (Bahariye Caddesi)
Semerkant Kitabevi (Beyoğlu Süslü Saksı Sokak)
Ağaç Kitabevi (Fevzipaşa Caddesi-Fatih Camii karşısı)
Paşa Kitabevi (Kocamustafapaşa Meydanı)
Cerrahpaşa Otobüs Durağı gazete büfesi

İrtibat:

E-Mail: zildergisi@gmail.com

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.