Fikir Sanat Ve Edebiyat Dergisi Zil’in 29. sayısı okurlarıyla buluştu. 5 yıldan beri okurlarına hizmet veren Zil dergisi, yine zengin içeriğiyle okurlarına merhaba diyor. Editörden : Selam dostlar, Dergimizin yirmi..
Selam dostlar,
Dergimizin yirmi dokuzuncu sayısından hepinize merhaba…
Beklenen seçim tarihi bizzat Reyiz tarafından, 14 Mayıs 1950 seçimlerine gönderme olarak, 14 Mayıs 2023 olarak açıklanmışken ve seçim sürecinde Cumhur-Millet ittifakları arasında kıran kırana bir seçim rekabeti beklenirken ülke bir anda yüzyılın felaketinin içinde buldu kendini. 6 Şubat 2023 sabahı Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüklerinde iki büyük depremle sarsıldı. Hiç tartışmasız yüzyılın felaketinde 45 bin kişi hayatını kaybederken 115 bin kişi yaralandı, 215 bin bina yıkıldı. Depremi, depremden önce iki gün boyunca Boğaz’da demirleyen, 155 metrelik ABD savaş gemisinin (HAARP silahıyla) tetiklediği söylentileri arasında güzel ülkem şimdi yaralarını sarmaya çalışıyor: Depremin vurduğu on ilde üç ay süreyle OHAL ilan edildi. Muhalefet, ciddi insan hakları ihlalleri ve Hükümet’in muhalefeti susturmak için OHAL’i istismar etmesinden endişeli. Alınan diğer kararlar ise şöyle: Üniversiteler uzaktan eğitime geçti, yurtlar depremzedelere tahsis edilecek; depremi vuran on ilde ilk ve orta dereceli okullar 1 Mart’a kadar tatil edildi; ayrıca depremzede her aileye 10 bin lira destek ödemesi yanında taşınmak isteyenlere de 15 bin lira taşınma yardımı yapılacak. Çadır kent ve konteyner kentlerin yapımı bir yandan sürerken kalıcı konutların yapımına ise 1 Mart’ta başlanacağı açıklandı. Konutları TOKİ yapacakmış. Umarız yeni yapılacak binalar sağlam zeminlere yapılır ve sismik izolatörlü olur diyelim ve geçelim diğer gündemlere.
Yaşanan felaketin büyüklüğü dolayısıyla seçim, Rusya-Ukrayna Savaşı, yoksulluk pahalılık gibi diğer yakıcı gündemler depremin gölgesinde kaldı. Yine de hatırlatmakta fayda var: Rusya-Ukrayna Savaşı, Avrupa ile Rusya arasında açık bir savaşa doğru gidiyor. Yaşanan felaket dolayısıyla seçim çalışmaları büyük oranda kesintiye uğradı diyebiliriz, seçimlerin ertelenmesi gündemde. 2022 verilerine göre yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 80, ENAG’a göre ise yüzde 181 olarak gerçekleşti. Doğru yanlış tarikatlardaki taciz tecavüz haberleri ise çoktan unutuldu. Derken şok: Biz dergiyi yayına hazırlarken Meral Akşener, son yaşanan aday krizi dolayısıyla, Altılı Masa’dan ayrıldığını açıkladı!
Sanat dünyasından da maalesef kötü bir haberimiz var: 15 yıldır yayınına ara vermeden devam eden haftalık mizah dergisi Uykusuz kapandı.
Brezilyalı efsane futbolcu Pele kanserden; İslamcı camianın önemli kalemlerinden Yaşar Kaplan pankreas kanserinden; Türk Halk Müziğinin usta ismi Burhan Çaçan kalp krizinden; Bizimkiler dizisinin yönetmeni Yalçın Yelence beyninde pıhtı atması nedeniyle hastanede tedavi olurken; CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal 84 yaşında uzun süren sağlık sorunlarından; 28 Şubat sürecindeki parti kapatma davalarının mimarlarından Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş geçirdiği rahatsızlıktan; 17 yıl önceki Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan cezaevinde koğuşunda kendini asarak; usta oyuncu Muhlis Asan kalp krizinden; 367 Krizi’nin mimarı Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu belirtilmeyen bir nedenden; usta oyuncu Kazım Akşar kalp krizinden; 1971’de eski madeni 50 kuruşların üzerine resmi basılan Etnolog Sabiha Tansuğ yaşlılığa bağlı nedenlerden yaşamlarını yitirdiler.
Toprakları bol olsun, diyelim ve geçelim dergi gündemimize:
Bu sayımız da yine şiir ağırlıklı oldu dostlar: Sekiz şiirimize karşılık, Böyle Buyurdu Partoş ve ZDK Sözlük’ü saymazsak, üç nesrimiz var: Üç nesrimizden ilki Tamer Uysal babanın yeni başlayan makale dizisinin ilk bölümü: “Şehirden Devlete Ütopya Yazını I”. İkincisi Işılay Dündar’ın devam eden uzun öyküsü: “Mucize XX” Son nesrimiz ise Kübra Demirdağ-Eslem Akbulut ikilisinin hazırladığı keyifli bir söyleşi: “Eğitimci Yazar Feyzullah Akgündüz ile Mesleği Öğretmenlik Üzerine Keyifli Bir söyleşi”. Birbirinden güzel şiirlerimiz: “İzmir’e Özlem” (Besim İmamoğlu), “Gönder Sıcak Bakışlarını” (Hızır İrfan Önder), “Kayıp Bir Gökyüzü Arıyorum” (Sibel Çağlayan), “Varoluş ve Kavuşma” (Adil Başoğul), “Dört Duvar” (Emre Erdoğan), “Toz Olduk” (Sevgi Erol Öçal), “Ben İnsanım” (Cemal Karsavran), “Portre” (Dilara İlter). Ve elbette dergimizin ‘elebaşı’ ve ‘başimamı’ı Feyzullah Akgündüz dostumuzun her sayı özenle hazırladığı, vazgeçilmezimiz “Böyle Buyurdu Partoş” ve “ZDK Sözlük”ü, deprem temalı karikatürümüzü (Abdulhamit Akgündüz) ve ve Arka Sayfa Güzeli (Hikmet Onat)’mizi atlamayalım. Üstat, bu sayıda Böyle Buyurdu Partoş’da, “Din dışındaki her şey afyondur” demiş. Ahh Marks, proleter din kültürü öğretmenlerini hesaba katacaktın abi! “Şikâyet vasatlığın göstergesidir” demiş bir de eski sayılardaki aforizmalarına inat üstat. Yani ne desem ben de şimdi bilemedim. İfrat-vasat-tefrit arasında kaldım üstat, lütfen çek çıkar beni… Ama şunu çok sevdim: “Özür diler gibi yaşamak; mahcup, silik, kenardan kenardan” Biraz öyle değil mi sahi yaşamımız… Gerisi Zil’de.
İyi okumalar diliyorum…
Otuzuncu sayıda buluşmak dileğiyle şen ve esen kalın…
“3… 2… 1… Kayıt! Hayat akıyor!”
Osman Akyol
…
Zil dergisini bulabileceğiniz yerler:
Beyoğlu Mefisto (İstiklal Caddesi)
Kadıköy Mefisto (Bahariye Caddesi)
Semerkant Kitabevi (Beyoğlu Süslü Saksı Sokak)
Ağaç Kitabevi (Fevzipaşa Caddesi-Fatih Camii karşısı)
Paşa Kitabevi (Kocamustafapaşa Meydanı)
Cerrahpaşa Otobüs Durağı gazete büfesi
İrtibat:
E-Mail: zildergisi@gmail.com
Facebook : Zil dergisi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.