BİLKAR’da Gerçekleşen Söyleşi: “Gebze’de Tiyatronun Yakın Tarihi”

SÖYLEŞİ

BİLKAR’da Gerçekleşen Söyleşi: “Gebze’de Tiyatronun Yakın Tarihi”
191 views

Gebze’de kültür ve sanata öncülük eden Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi – BİLKAR’da  ‘’Gebze’de  tiyatronun yakın tarihi’’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Gebze’de 1970-80 yıllarında kurulan tiyatro topluluklarının tanıklarından Ertuğrul Sevimbike ve otuz yılı aşkın bir süredir tiyatronun içinde oyuncu, yazar, yönetmen olarak yer alan BİLKAR Tiyatro Toplulukları Genel Sanat Yönetmeni Abbas Kırçıl’ın konuştuğu söyleşiye Gebze’deki tiyatro gurubunun temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

Açılış konuşmasını BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli’nin yaptığı etkinlikte ilk sözü alan BİLKAR Tiyatro Toplulukları Genel Sanat Yönetmeni Abbas Kırçıl, bu söyleşinin amacının Gebze’nin sanat envanterini çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca bu ve buna benzer söyleşilerin devamının geleceğini dile getiren Kırçıl, bu söyleşinin konusunu kapsayan bir kitap çalışmasının da olduğunu belirtti.

1958’den beri Gebze’de yaşayan Ertuğrul Sevimbike, tiyatro sevdasının 1970’de Gebze Lisesi öğrencisiyken Moliere’in ‘Hastalık Hastası’ oyununu oynamakla başladığını belirtti. Bu oyunla birlikte hem kendinde, hem de arkadaşlarında bir değişim olduğunu dile getiren Sevimbike, 1971’de Gebze Gençlik ve Kalkınma Derneği’nde tiyatro faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. 

‘’TİYATRO OYUNLARI BİZE HAYATI ÖĞRETTİ’’

Ertuğrul Sevimbike 1973’de Çayırova Ziraat Okulu’nda ‘Hababam Sınıfı’nı sahnelediklerinde daha farklı bir yapıya girdiklerini dile getirdi. İlk defa bu oyunda sosyal sınıf kavramının nereye kadar vardığını gördüklerini belirten Sevimbike, şu cümlenin altını özellikle çizdi: ‘’Tiyatro oyunları bize hayatı öğretti.’’ O dönemin koşullarının toplumdaki yansımalarını iyi okuyan Sevimbike, dayanışma nedir; dostluk, arkadaşlık nedir? gibi soruları yaşayarak gördüklerini belirtirken ayrıca farklı siyasal düşüncede olmalarına rağmen, tiyatronun gücüyle tüm bu farklılıklarıyla birlikte aynı potada eridiklerini dile getirdi.

Sahnelenen birkaç oyundan sonra hevesin ötesine geçen bir yolculuğun içinde olduğunu söyleyen Sevimbike, oyunlarını profosyonel bir destek almadan, kolektif bir biçimde sahneye koyduklarını belirtti. Yıllar ilerledikçe şekillenen siyasal düşüncesiyle birlikte hayata daha gerçekçi bir gözle bakan Sevimbike, işçi ve emekçi sınıfların mücadelesinde yer almaktan geri durmadı. 

ALPAGUT OLAYI VE SAHNELENMESİ

Türkiye’deki ilk özyönetim denemesi olan Alpagut olayı, Çorum’un Dodurga ilçesine bağlı bir köyünün ismidir. Bu isimdeki Devlete ait kömür işletmesinde çalışan işçilerin, çeşitli bahanelerle ödenmeyen ücretlerine karşılık işçilerin maden ocağının yönetimini ele geçirmesi olayıdır. 35 günlük bir direnişi kapsayan bu olay Haşmet Zeybek tarafından sahneye uyarlanmıştır. İlk defa 1971 senesinde Dostlar Tiyatrosu tarafından oynanan Alpagut oyununu kendilerinin de sahneye taşıdığını belirten Sevimbike, işçi hareketinin önemli bir olayını sahneledikleri o zamanı anlatırken hala aynı heyecanı taşıyordu. 

Epik tiyatro türünde olan ‘’Bu oyun oynanmamalı’’ oyununu sahneye koyarlarken, kadın oyuncu bulmanın zorluğuna değinen Sevimbike, tiyatro sanatının sahne ve sahne dışındaki inceliklerinden bahsederken en çok şaşırdığı olayın ‘’403. Kilometre’’ oyunundan sonra aldıkları yoğun ilgi ve tezahüratın olduğunu söyledi.

Söyleşinin ilerleyen bölümlerinde sahne aldıkları döneme ait fotoğrafların gösterimi gerçekleştirildi. Gelen sorulara içtenlikle yanıtlar veren Sevimbike, ayrıca Gebze’nin eski ve yeni kültürel farklılıkları üzerine bir bir konuşma gerçekleştirerek o döneme daha farklı bir pencereden bakmamızı sağladı. Sevimbike katılımcılara içten teşekkürlerini iletirken, biz de hem kendisine, hem Abbas Kırçıl’a, hem de BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli’ye kültür ve sanata olan katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

Enver Karahan

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız…

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.