Aydın Şimşek: “Can Yücel Üzerine Birkaç Cümle…”

Şair-Yazar Aydın Şimşek, dilimizin önemli şairlerinden Can Yücel’in, belden aşağı espiriler ve alkol ile anılması/anlatılmasından rahatsız. Bu konuyu şöyle dile getiriyor: Datça’da yaşadığım yıllardı…(yaklaşık kesintisiz 15 yıl)… Can Yücel Datça’ya..

Aydın Şimşek: “Can Yücel Üzerine  Birkaç Cümle…”
Yayınlanma: Güncelleme: 256 views

Şair-Yazar Aydın Şimşek, dilimizin önemli şairlerinden Can Yücel’in, belden aşağı espiriler ve alkol ile anılması/anlatılmasından rahatsız.

Bu konuyu şöyle dile getiriyor:

Datça’da yaşadığım yıllardı…(yaklaşık kesintisiz 15 yıl)… Can Yücel Datça’ya yerleştikten sonra bol sohbetli günlerim de oldu, onun edebiyat dünyasındaki anılarını dinlediğim gibi, onunla ortak anılar da edindim. Şimdilerde onunla ilgili anmalarda nedense hep belden aşağı espirilerle ve salt alkolün etrafında dönen bir hayatın içindeymiş gibi anlatılması beni oldukça üzüyor…

Bazı şeylerin altını bu sıradan yaklaşımları aşındırmak/ mümkünse de aşmak için çizmek gerekiyor: Can Yücel Türkçenin, genellersek dilimizin büyük devrimci şairlerinden birisidir ve onu devrimci kılan bir çok özelliğinden elbette bahsedilebilir ama iki özelliği asla ve asla atlanmamalıdır. Birisi politik kimliği, ki bu kimlik sosyalist/komünist bir kimliktir. Yaşamının son günlerini geçirdiği İzmir’deki hastanede, hasta yatağından sosyalist bir aday olarak ortaya çıkması bu günlere düşürdüğü bir nottur, olası yorumlara karşı öngörüsüdür. Diğeri de her türlü merkeze karşı çevreyi savunma dilidir. Bunu yaparken şiirimizde pek de görülmeyen ironiyi; mutlaklığı, merkezi, egemen aklı ya da mutlak iktidarı yıkmak-yıpratmak-karşı durmak için kullanmıştır. Aşırı bir yorumla; Can Yücel’in ironisinden beslenir Z kuşağının itiraz dili ve zekası…

Şimdi onu anarken onun şiirlerinin oluştuğu, geliştiği ve giderek kendileştiği süreçlere-politik bilincine ve toplumsal olana sınıfsal yaklaşımına- tek bir vurgu yapmadan, salt şiirlerini okuyarak alkışlamak bir akıl tutulması değilse, vitrinde olma arzusundan başka ne olabilir ki…artık şairlerimizin şiirsel birikimlerine ve serüvenlerine dahil olmamış insanların anma toplantılarında oryaya çıkması bence bir tür süsleme ve süslenme hareketidir. Yazık! ..

Bir kez daha söylüyorum; şairlerimizin içini boşaltmayın, onların ödedikleri bireysel toplumsal bedeller, onların vicdanlarının, adalet duygularının ve kardeşliğin büyük armonisinde anlamlıdır ve bu armoni politik birikim ve tercihlerden asla soyutlanamaz.

Aydın Şimşek 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.