AYDAN AY yazdı: “Neye baktığınız kadar hangi açıdan baktığınız da önemlidir”

/ 23 Temmuz 2022 / 275 views / yorumsuz

“Benim tek bilinen eserim Bolero, ama ne yazık ki içinde hiç müzik yok.”

AYDAN AY yazdı: “Neye baktığınız kadar hangi açıdan baktığınız da önemlidir”

Paris’te bulunan ‘Maurice Ravel Konservatuarı’nın dış cephesine Ravel’in en meşhur eserinin notaları işlenmiş…

Ravel’in en tanınmış eseri Bolero ‘dur.

İşte işin en ilginç yanı da budur.
Kendisi “Bolero” için şunları söylemiştir:
“Benim tek bilinen eserim Bolero, ama ne yazık ki içinde hiç müzik yok.”

Bir kadının eseri hakkında “delice” diye yorumda bulunmasının ardından Ravel’in;
“İşte eserimi anlayan biri” dediği kadar vardır Bolero. Gerçekten de delice bir konçertodur.

Çünkü Ravel Bolero’sunda aynı melodiyi 24 kez hiç değiştirmeden tekrarlar. Ancak her tekrarında orkestrasyonda değişiklikler yapılır, yeni bir enstrüman eklenir ve bu 24 tekrar her defasında daha da mükemmelleşir.

Bolero’da; trampet fonda sürekli aynı şeyi çalar ve tek bir melodi vardır, eser boyunca defalarca bu melodi tekrarlanır. Eserin tek melodisi ilk kez bir nefesli saz tarafından çalınır, aynı melodi ikinci bir sazın katılmasıyla tekrarlanır. Üçüncü kez tekrarlandığında üçüncü saz katılmıştır, böylece her tekrarda yeni bir saz katılır. Eserin sonunda bütün bir orkestra girer, kükrer ve eser muhteşem bir finalle noktalanır.

Maurice Ravel’in Bolero eseri; tek kalıp nota olsa da farklı ses ve enstrümanlar ile çalınarak muazzam bir zenginlik yaşatır. Bolero zarif bir örgü içerisinde alçaktan başlayan ses düzeyini 16 dakika içinde en yükseğe ulaştırarak, bütün bir orkestra ile kükreyerek, büyük bir gövde gösterisiyle biter.

Bolero’yu bu denli muhteşem yapan şey sadece aynı melodi ile ortaya çıkardığı çok seslilik değildir. Bir açıdan bakıldığında bazıları için dünyanın en sıkıcı eserlerinden biri bile denebilir.

Çünkü monotondur. Bolero’yu farklı yapan şudur;

Bolero aslında insan hayatını temsil etmektedir. Hayat gibi sıkıcı, tekrarlanan bir şeyin, isteyen için nasıl renkli ve keyifli bir hale gelebileceğini gösterir.

Tekdüzeliğin çeşitliliğe dönüşebileceğinin en iyi örneğidir. Yaşamın anahtarının elinde olduğunu farkettirir insana.

Hayat monotondur, eğer siz becerebilirseniz yaşamınızın
kalitesini arttırıp muhteşem bir final yaratabilirsiniz:

”Neye baktığınız kadar hangi açıdan baktığınız da önemlidir.

Aydan Ay

Benzer Konular
Gülten Doğruyol İncesu’nun “Muzaffer Oruçoğlu” Söyleşisi Ghoroob – Gün Batımı Dergisinde Yayınlandı.
Gülten Doğruyol İncesu’nun Muzaffer Oruçoğlu ile gerçekleştirdiği söyleşi, İran’da yayınlanan Ghoroob – Gün Batımı dergisinin 27. sayısında Farsça ve Azerbaycan Türkçesiyle yayımlandı. 23 Ekim 2022’de geçirdiği kalp krizi sonucu genç..
Kar ve Kış Ülkesi / Ertekin Oruçoğlu
  Kars Öyle güzel ölürüm artık Beyaz uykusuz uzakta Kars çocuklarında Kars’ı Ölüleri yağan karda Donmuş gözlerimin arası Sen küçüğüm sımsıcak Ne derler ona- bu kızakta Boyuna türküler yakıyorsun ya..
Gülten Doğruyol İncesu’nun “Durmadan” Şiiri, Our Poetry Archive’de Ayın Şiiri Seçildi.
Uluslararası bir kuruluş olan Our Poetry Archive’de Şair Gülten Doğruyol İncesu’nun “Durmadan” adlı şiiri ayın şiiri seçildi. “Seslendim Uyuyordu Dünya” , “Ilgıt” , “Yürek Kuyusu”, “Merhaba Mavi” adlı şiir, “Mendil”..
“Hakikat Ateşi Hallac-ı Mansur” 10 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi A Salonu’nda!
Bahtiyar Engin’in eşsiz performansıyla Hakikat Ateşi “Hallaç-ı Mansur” 10 Mart’ta CKM A salonunda. Hakikat Ateşi Hallac-ı Mansur Oyun Özeti Yer Abbasi Devleti’nin başkenti Bağdat. Saçı sakalı ağarmış, kıyafetleri parçalanmış, kan..
Ulusal Fotoğraf Yarışması “Memleketimden İnsan Manzaraları”
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, evrensel şair Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” eserinden hareketle bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Doğumunun 121. yılında, büyük ustanın başyapıtı “Memleketimden İnsan Manzaraları”, edebî zenginliği,..

Yorum yaz