Elif Doruk Budak ile Merve Gülünay Röportajı

Elif Doruk Budak : Merve Gülünay kimdir? Kastettiğim özgeçmişiniz değil soruyu şöyle sorayım. Siz evrende kendinizi nerede konumlandırırsınız, ben kimim sorusuna cevabınız nedir? Merve Gülünay : Ben kimim sorusu ve..

Elif Doruk Budak ile Merve Gülünay Röportajı
637 views

Elif Doruk Budak : Merve Gülünay kimdir? Kastettiğim özgeçmişiniz değil soruyu şöyle sorayım. Siz evrende kendinizi nerede konumlandırırsınız, ben kimim sorusuna cevabınız nedir?

Merve Gülünay : Ben kimim sorusu ve buna anlam aramak hayatta hep sorguladığım bir şey aslında. Baktığınızda yaratılışta hepimiz aynıyız ama kendimize sıfatlar yükleyerek hayatı anlamlandırmaya çalışıyoruz. Bugün Tesadüf kitabının yazarıyım, danışanlarımın diyetisyeniyim, ailemin çocuğuyum, Ilgının ablasıyım gibi bir sürü sıfatım var ve bu sıfatlarla ait oluyorum evrene. Yarın neyim bilmiyorum, o an yüklediğim anlamlar kadar konumlanıyorum evrende aslında. Bazen de bir hiç oluyorum, en özgür hali de o.

Elif Doruk Budak : Yakın zaman da Ange yayınlarından “tesadüf” isimli şiir kitabınız yayımlandı, nasıl gelişti bu süreç?

Merve Gülünay : Aslında bu benim çocukluğumdan beri kurduğum bir hayaldi. Ben çocukluğumdan beri yazıyorum, elimde çok şiirim vardı. Hep hayalimdi şiir kitabı çıkarmak hatta küçükken “büyüyünce şair olacağım” der dururdum… Bir anda karar verdim hadi yazdıklarımı derleyeyim artık şu kitabı çıkarmanın vakti geldi diye. 2-3 hafta gibi bir süreçte de yayınladık.

Elif Doruk Budak : Çocukluğumdan beri yazıyorum dediniz. Peki nasıl başladı bu yolculuk?

Merve Gülünay : Bir gün evde kitapların arasında babamın şiir defterini buldum. Çok etkilendim, kelimeler çok büyüleyici geldi. Tabi hiç bilmiyorum babamın şiir filan yazdığını öncesinde. O gün kendime “bende şiir yazacağım” dedim ve ilk şiirimi babamın cümlelerini değiştirerek yazmıştım. Başlangıcı bu anıdır benim için.

Elif Doruk Budak : Babanızın etkisi belli ki büyük. Muhtemelen ileri ki dönemlerde bir çok yazar ve şair de sizi etkilemiştir. Sizin en sevdikleriniz, kalemini beğendikleriniz kimler?

Merve Gülünay : Aslında şairleri(ruhlarını!) genel olarak hep beğenirim. Etkilenmemek mümkün değil, şairlik deli cesareti istiyor bence. Bir de her şiir kendi şairininde katili olunca… En sevdiğim kısmına gelince de Birhan Keskin, Haydar Ergülen, Murathan Mungan, Gülten Akın, Ahmet Erhan gibi liste uzar gider. En vazgeçilmezim Edip Cansever ama.

Elif Doruk Budak : Birazda genel okuma kısmına girelim. Hep merak etmişimdir yazarların kendi çıkardığı kitap türü dışında başka alanlarda da neler okuduğunu. Siz neler okuyorsunuz?

Merve Gülünay : Kitapta illa şu tür okurum gibi bir algım yok. Ruh durumuma göre değişiyor zaten okuduğum türler. Kitapçıları saatlerce gezip etkisinde kaldıklarımı aldığımda oluyor, bir liste çıkarıp şu tür kitapları okuyayım deyip planladığımda. Ama ağırlıklı olarak edebiyat ve psikoloji türünü seviyorum.

Elif Doruk Budak : Edebiyat alanında en çok etkisinde kaldığınız kitap hangisi?

Merve Gülünay : Edip Cansever- Yerçekimli Karanfil. Benim şiire olan bakışımı değiştiren bir kitap. O kitaba yüklediğim bambaşka anlamlarda var tabi o yüzden etkisinde kaldığım değil ömür boyu etkisinden çıkamayacağım kadar büyük bende ki yeri.

Elif Doruk Budak : Belli ki şiirin hayatınızda anlamı büyük. Peki, şiir yazmanın sizde bıraktığı iyi ya da kötü yanlar var mı? Şiiri hayatınızın neresinde konumlandırıyorsunuz?

Merve Gülünay : Olmaz mı .. ? iyisi de çok kötüsü de. Bir kere ben duygularımı genel de içinde yaşayan biriyim, derin yaşıyorum her şeyi ve bunu aktaramadığım zamanlarda yazmak benim hayat kurtarıcım oluyor. O yüzden şiir yazmak bazen beni çok derinleştirip, yaralasa da(çünkü her zaman en saf duygunla yüzleşmek kolay olmuyor!) sonunda şiire hep iyi ki diye baktım. O benim bu hayatta ki en yakın sırdaşım, yol arkadaşım. Duygu ve düşüncenin bir arada çıkmasını sağlayan o dizeleri zaten nereye konumlandırsam eksik kalır, o yüzden hayatımın tamamında şiir.

Elif Doruk Budak : Son olarak yazar kimliğinizle şiir dışında üzerine düşündüğünüz başka bir çalışmanız var mı ya da 2.şiir kitabı gelir mi yakında?

Merve Gülünay : Elimde çok şiir var yıllardır yazdığım için ikinci bir şiir kitabı daha olabilir. Bir de diyetisyen olduğum için beslenme üzerine bir kitap düşüncem var aslında onun üstünde çalışacağım. Kitabımın ismi gibi hiç bir şey tesadüf değil nasılsa. Sizler gibi bende bekliyorum zamanını… Yaşayıp görelim!

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Yorum yapabilmek için buradan üye girişi yapınız.

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.